Jurnaliști de la Welt am Sonntag, Politico și Insider au desfășurat o amplă investigație jurnalistică la Berlin, Bruxelles, Las Vegas, Munchen, New York, Potsdam și Washington, după ce au intrat în legătură cu o rețea de adolescenți neo-naziști din mai multe țări care pretind că duc un “război rasial”.

Potrivit investigatorilor, există zeci de grupuri ca acesta, legate într-o rețea internațională care se întinde de la coasta de vest a Statelor Unite, în Europa de Vest și cele mai îndepărtate colțuri ale statelor baltice.

Lukas F. (pseudonim) este liderul unui astfel de grup. Prin intermediul unui chat, membrii fac schimb de idei de extremă-dreapta, promovează retorica nazistă și împărtășesc videoclipuri cu atacuri, ba chiar se încurajează reciproc până la punctul în care unii dintre ei ajung să creadă cu tărie că este imperativ să ridice armele împotriva ordinii liberale.

Grupările își dau nume inspirate din propaganda național-socialiștilor. Cel mai proeminent se numește Feuerkrieg sau FKD (Divizia de Războiului de Foc). Lukas F. din Potsdam, acum în vârstă de 17 ani, nu este doar un adept: și-a înființat propriul grup, strâns legat de rețea și l-a numit Totenwaffen (Arme Mortale).

Reporterii de la cele trei publicații au petrecut mai mult de un an de zile investigând modul de funcționare al acestei rețele. Folosind identități false, au obținut acces la aproximativ 20 dintre grupurile de chat, au vorbit cu persoane din interior și au securizat aproape o sută de mii de mesaje, inclusiv fotografii și videoclipuri. În acest proces, au descoperit, de asemenea, amenințări cu moartea împotriva politicienilor și jurnaliștilor și instrucțiuni despre producerea bombelor și folosirea imprimantelor 3D pentru a produce arme. 

Pe parcursul acestei investigații, echipele editoriale au reușit să identifice numele reale ale unora dintre membrii grupului, inclusiv pe cel al lui Lukas F., care s-a ascuns online în spatele unor pseudonime. Cazul său arată cum adolescenții pot deveni atât de radicalizați încât vorbesc despre comiterea de crime. De asemenea, dezvăluie rolul jucat de rețea în fundal și de ce serviciilor de securitate le este atât de greu să o distrugă.

Reporterii au descoperit că Lukas F. s-a născut în Belarus. Mama lui este belarusă, tatăl său cazac de origine germană. Familia s-a mutat în Potsdam când Lukas F. era mic, iar mai târziu a avut doi frați. Chiar și acum, Lukas F. încă împarte dormitorul cu unul dintre ei în casa părintească, într-un bloc de apartamente din centrul orașului Potsdam.

Pe internet se pot găsi fotografii din copilărie ale lui Lukas F., încărcate de rudele sale. Într-una dintre aceste fotografii, Lukas F. stă pe un vehicul militar cu unul dintre frații săi și tatăl lor, iar o sursă a spus că familia a mers într-un poligon când se aflau în vacanță în Belarus.

Familia mai are rude în Belarus și există indicii că are și o casă acolo. Lukas F. a scris odată că are acolo o armă, despre care o altă persoană a confirmat că este vorba despre o pușcă cu aer comprimat, care aparține familiei.

La vârsta de 15 ani, Lukas F. a mers într-o excursie școlară în lagărul de concentrare de la Sachsenhausen, cu scopul de a învăța despre atrocitățile naziste și despre pericolele ideologiei naziste. Dar, după relatările fratelui său, pentru Lukas F. vizita la lagărul de concentrare a fost un altfel de punct de cotitură. Când a ajuns acasă, a schimbat imaginea de pe desktop cu o svastica.

Lukas F. avea să scrie că a devenit conștient de “ura” lui în jurul vârstei de 14-15 ani: “La început nu am vrut să fie real că sunt național-socialist. Dar acum lupt pentru asta”, a povestit tânărul. În grupul de chat, el descrie Holocaustul ca pe o “epurare”, iar ce s-a întâmplat “Este real și este corect”. 

Tânărul este adeptul ideologiei lui James Mason (care în urmă cu 50 de ani s-a alăturat unui partid nazist american când avea doar 14 ani și a plănuit să-și ucidă directorul), iar cartea acestuia, Asediu, este considerată o lectură obligatorie pentru membrii grupului său. Pentru mulți tineri extremiști de extremă dreapta, este mai importantă chiar și decât Mein Kampf a lui Hitler. 

În cartea sa, Mason cere ca societatea liberală să fie scufundată în război civil. Acest lucru nu necesită crearea de organizații de masă, ci este nevoie doar de asasini individuali sau de celule minuscule pentru a efectua atacuri asupra infrastructurii, politicienilor sau membrilor minorităților. Acest lucru va duce la haos și va pregăti terenul pentru o revoluție de extremă dreapta. Ideologia lui Mason a câștigat mulți adepți în ultimii ani, în Europa, Canada și SUA.

Lista atacurilor legate de această ideologie crește de la an la an. Include împușcăturile în masă de la centrul comercial Olympia din München în 2016 și atacul din 2019 asupra unei sinagogi și a unui magazin de kebab din Halle. Atacatorii sunt considerați eroi în chat-urile din rețea, iar numărul victimelor lor este transformat într-un concurs, cel care ucide cel mai mult fiind declarat câștigător.

Cei care vor să se alăture grupului trebuie să depună un jurământ online și să declare dacă a citit sau nu cartea lui Mason. Pentru cei care nu au citit-o, versiunea audio este distribuită în chat. Are o durată de 22 de ore și 33 de minute.

În 2020, Lukas F. a înființat un grup de chat pe serviciul de mesagerie Telegram, numit Totenwaffen. Printre membrii săi se numără câteva persoane pe care le-a cunoscut pe platformelei Discord și Roblox. Lukas F. devine liderul grupului.

Între noiembrie 2020 și mai 2021, aproape 100 de utilizatori postează mesaje în grupul Totenwaffen. Ei provin din multe țări diferite, inclusiv Estonia, Franța și SUA, și discută între ei în engleză. Ei și-au dat nume precum Maschinengewehr [Machine Gun], Kriegsmann [Man of War] și Joseph Goebbels Gaming. Pe Telegram, nu se confruntă cu restricții atunci când distribuie imagini cu conținut sensibil.

Un băiat care folosea numele de cod Edward a postat pe chat o fotografie cu un pistol-mitralieră MP40 (arma standard folosită de Wehrmacht-ul lui Hitler) îndreptat către podea, care ulterior a fost apreciată de Lukas F.

Potrivit reporterilor, Edward trăiește în România. La sfârșitul anului 2020, avea doar 13 ani. Edward și un utilizator din Polonia, aparent în vârstă de 11 ani, au fost printre primii care s-au alăturat grupului de chat al lui Lukas F. 

La două zile după ce Edward și-a postat fotografia cu mitraliera, gândurile lui s-au îndreptat spre achiziționarea mai multor arme. El scrie că vrea o imprimantă 3D pentru a putea imprima arme. Lukas F. sugerează câteva modele care ar fi potrivite. 

Într-un mesaj postat în decembrie 2020, Lukas F. arată clar cât de departe este el însuși pregătit să meargă: “Pariez că uneori sunt atât de supărat că voi plasa o bombă în următoarea locație unde <Jewgela> își va ține discursul”. Mai târziu, el clarifică că <Jewgela> este Angela Merkel.

Potrivit reporterilor, Lukas F. chiar a încercat să fabrice bombe, iar în vara anului 2021, în urma unor percheziții, laptopul și telefonul mobil lui Lukas F. au fost confiscate de poliție, împreună cu un steag al Partidului Nazist și substanțe chimice necesare pentru fabricarea bombelor. Lukas F. a fost interogat și eliberat, dar nu și-a mai putut accesa grupurile sale de chat. 

Edward, adolescentul care ar trai în România, l-a înlocuit ca șef al Totenwaffen. În toamna lui 2021, a dispărut și el, urmat de restul grupului. Un zvon circulă în diferitele camere de chat din extrema dreapta că mama lui Edward i-a confiscat pur și simplu telefonul mobil.

Investigația integrală la Politico.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday