Potrivit unui raport al think-tank-ului britanic Ember, pentru a-și atinge obiectivul de a menține temperatura la nivel global sub pragul de creștere cu +1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, UE va avea nevoie de încă 76 de gigawați capcitate de producție de energie regenerabilă până în 2026. Totuși, arată raportul, țările UE vor putea adăuga doar 38 de gigawați capacitate de producție, în următorii patru ani.

Raportul mai arată că energia eoliană a înregistrat în UE o creștere mai lentă decât cea solară, cu o medie de creștere de 10 GW pe an, începând din 2018, și va atinge doar jumătate din capacitatea necesară până în 2026.

Europa nu mai duce acum lipsă de ambiție în domeniul energiei din surse regenerabile, dar se confruntă cu un decalaj de implementare”, arată Harriet Fox, analist Ember.

Deciziile birocratice lente de autorizare reprezintă unul dintre principalele motive care au cauzat întârzierile de implementare, iar țările afectate vor avea nevoie de mai mult de doi ani pentru a finaliza demersurile deja demarate.

Singurele țări care sunt așteptate să-și atingă obiectivele climatice în acest sens sunt Finlanda, Croația, Lituania și Suedia. UE se află acum într-un moment în care trebuie să-și diversifice sursele de energie, pe măsură ce livrările de gaze naturale din Rusia încetinesc.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Lovelyday12 / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday