Experții au avertizat în repetate rânduri că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaze în această iarnă, ceea ce ar împinge Germania în recesiune și ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii care se confruntă deja cu inflația ajunsă la maximul ultimilor ani.

Luni, Gazprom a transmis că oprește funcționarea unei alte turbine de pe conducta Nord Stream 1, invocând defecțiuni tehnice. Potrivit companiei, debitul va scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi. Nord Stream 1 funcționează în acest moment la doar 40% din capacitate din cauza întârzierilor apărute în revenirea unei turbine pe care firma Siemens Energy a trimis-o pentru reparație în Canada. 

Suspendările ce urmează să fie impuse de miercuri ar reduce fluxurile la doar o cincime din capacitatea totală. Analiştii şi politicienii consideră că Rusia va apela în continuare la astfel de pretexte pentru a reduce în continuare fluxurile.

Chiar înainte de cel mai recent anunț al Gazprom, autoritatea de reglementare a rețelei energetice din Germania a declarat că țara va avea dificultăți în a-și îndeplini obiectivul de stocare de 95% până în noiembrie.

Uniunea Europeană, în ansamblu, are ca obiectiv umplerea spațiului de stocare până la 80% din capacitate până la 1 noiembrie, dar până în prezent, nivelurile de stocare au ajuns la 66%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe citate de Reuters.

O iarnă mai rece ar încorda și mai mult situația deja tensionată, mai ales dacă vremea severă se va manifesta atât în Asia cât și în Europa, ceea ce ar limita disponibilitatea globală de gaz natural lichefiat pentru a suplimenta aprovizionarea prin conducte.

În timp ce Germania este dependentă în special de gazul rusesc, Austria și state din Europa Centrală și de Est sunt, de asemenea, mari importatori. Înainte de invocarea problemelor de întreținere a turbinelor din Canada, Rusia a redus fluxurile de gaz către Bulgaria, Danemarca, Finlanda și Olanda. 

Uniunea Europeană s-a pregătit inclusiv pentru perspectiva unei opriri complete prin căutarea de furnizori alternativi, încurajând economia de energie și creșterea producției de cărbune.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus ca toate statele membre să reducă consumul de gaz cu 15% de la 1 august, pentru a permite umplerea mai rapidă a rezervoarelor de stocare. Dar planul se confruntă cu rezistență din partea unor state membre.

Analiza integrală la Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday