Marea Britanie va livra Ucrainei peste 1.600 de lansatoare antitanc, zeci de tunuri și sute de drone, în cea mai recentă rundă de aprovizionare a țării în războiul cu Rusia.

Împreună cu partenerii noștri internaționali, ne vom asigura că Ucraina are instrumentele necesare pentru a-și apăra țara de invazia ilegală a lui Putin, a declarat joi secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Angajamentul vine după ce prim-ministrul britanic Boris Johnson a promis Kievului luna trecută încă un pachet de sprijin militar în valoare de un miliard lire sterline, aducând contribuția totală a Regatului Unit de la începutul războiului la 2,3 miliarde de lire sterline. 

Potrivit secretarului, vor fi livrate peste 20 de tunuri autopropulsate M109 de 155 mm și 36 de tunuri L119 de 105 mm. Wallace nu a precizat ce tip de arme antitanc vor fi trimise Ucrainei, dar a precizat că până acum au fost livrate 6.900 de lansatoare NLAW, Javelin, Brimstone și alte arme antitanc, precum și 16 mii de cartușe de artilerie. A adăugat că Marea Britanie va furniza, de asemenea, sisteme radar, sute de drone și peste 50 de mii de cartușe de muniție.

Regatul Unit a mai furnizat deja Ucrainei o serie de echipamente militare, inclusiv sute de rachete și vehicule blindate de luptă și a antrenat, de asemenea, sute de soldați ucraineni.

Surse: Reuters, UK Gov

Folosim cookies