Noul ministru al Mediului a publicat astăzi raportul despre starea mediului înconjurător, care însă a fost finalizat anul trecut. El a afirmat că din pricina concluziilor, administrațiile precedente nu s-au grăbit să îl facă public, dar și că “apele noastre se chinuie, la fel ca și pământurile”.

În document se subliniază că mediul australian este “sărac și se deteriorează” sub influența încălzirii globale, a distrugerii habitatelor, a unor specii de viețuitoare invazive, precum și a poluării sau a exploatării excesive a unor resurse naturale. Autoritățile au inventariat efectele devastatoare ale crizei climatice, de la valuri de căldură marine care au provocat albirea coralilor, la incendii de vegetație sau inundații.

Cercetătorii au constatat că Australia a pierdut mai multe specii de mamifere decât orice altă țară din cei 38 de membri ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), că există acum mai multe specii străine decât native și că țara s-a confruntat cu “o molimă a materialelor plastice marine”. 

În apele nordice ale țării, plasele de pescuit ucid până la 14 mii de broaște țestoase pe an. Pe coasta de est, mările încălzite au distrus algele kelps și amenință habitatele recifelor și grupuri de moluște și homari. Pe uscat, peste 77 de mii de kilometri pătrați de habitat aparținând speciilor amenințate au fost distruse prin defrișare în ultimele două decenii, o zonă de aproximativ dimensiunea Tasmaniei sau a Irlandei. Tăierea copacilor a afectat populația de urși koala din Australia, care sunt acum pe cale de dispariție în trei state și teritorii. Din 2016 în 2021, numărul speciilor amenințate a crescut cu 200 (8%) până la peste 1.900.

Sursă: CNN, BBC

Sursa Foto: Hotshotsworldwide / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday