Airbus, Air Canada, Air France-KLM, EasyJet, International Airlines Group, LATAM Airlines Group, Lufthansa Group și Virgin Atlantic își propun astfel să construiască în Texas o uzină de captare și stocare a carbonului direct din aer, cu o capacitate de a elimina până la un milion de tone de dioxid de carbon din atmosferă.

Direct Air Carbon Capture & Storage: How does it work?  (infographic)

Concret, tehnologia pe care companiile aeriene se bazează implică un ventilator de mari dimensiuni care atrage aerul într-un contactor de aer. Aerul trece apoi peste niște suprafețe de plastic unde se află soluție de hidroxid de potasiu, unde moleculele de dioxid de carbon sunt captate sub formă de sare. 

Ulterior, sarea este separată de soluția de hidroxid de potasiu și capătă formă de tablete, care sunt încălzite pentru a elibera dioxidul de carbon în formă pură, de gaz. Dioxidul de carbon în formă pură poate fi apoi fie stocat în subteran, fie reutilizat pentru producerea de combustibil. 

Reuters precizează că uzina va fi construită de 1PointFive, o subsidiară a companiei energetice Occidental Petroleum, partener Airbus, iar lucrările de construcție a uzinei ar urma să înceapă spre sfârșitul acestui an și vor fi cel mai probabil finalizate în 2024. 

Industria transportului aerian, responsabilă pentru aproape 3% din cantitatea de emisii de dioxid de carbon la nivel global, se confruntă cu probleme serioase în ceea ce privește obiectivul UE de reducere a emisiilor la zero până în 2050. Reprezentanții companiilor aeriene susțin că o astfel de metodă de captare a carbonului poate fi parte a unei strategii complexe în scopul îndeplinirii acestui obiectiv.

Surse: Reuters, Airbus

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday