După ce Rezerva Federală (FED) a decis majorarea dobânzii de referință, dolarul american a atins maxime istorice în comparație cu un coș de valute importante, cum ar fi euro sau yenul japonez. Pe cale de consecință, bunurile importate din Europa sau Japonia se găsesc acum la prețuri de chilipir în Statele Unite, ajutând America să limiteze sau să scadă inflația. Însă aceleași prețuri îi afectează pe partenerii comerciali, care obțin mai puțini bani pe exporturi și plătesc mai mult pentru importuri.

Reversul medaliei aprecierii dolarului se vede în pierderile pe care le suferă multinaționalele localizate în SUA, când convertesc în dolari veniturile obținute în Europa sau Japonia. Produsele americane devin din ce în ce mai scumpe pentru clienții din afara SUA, pentru că monedelor de acolo le scade puterea de cumpărare. În acest context, Microsoft și-a revizuit estimările de profit pentru acest trimestru. Washington Post notează că și Boeing, cel mai mare constructor de avioane comerciale, ar putea fi afectat când își va preschimba în dolari veniturile din alte regiuni ale lumii.

De cealaltă parte a Oceanului Atlantic, lupta cu inflația este îngreunată tocmai de aprecierea dolarului, care face și mai scumpe produsele energetice, denominate în dolari și ale căror prețuri crescuseră oricum (în dolari) din cauza războiului. Economiile europene au fost mult mai afectate de scumpirea carburanților sau a alimentelor, consecințe ale războiului din Ucraina și ale sancțiunilor impuse Rusiei. Prețurile cerealelor au și ele ca referință Bursa de Mărfuri de la Chicago, unde prețul se face tot în dolari, așa încât în euro, acesta crește și din cauza penuriei, dar și din cauza creșterii dolarului față de euro.

Țările subdezvoltate, care depind atât de importurile de energie, cât și de cele de alimente, fac față și mai greu șocului decât Europa sau Japonia. În plus, cele mai multe credite, de exemplu pentru țările africane, sunt în dolari, ceea ce le crește valoarea, dar și dobânzile, așa că unele riscă să nu-și mai poată plăti ratele la datoriile suverane. 

De la începutul anului, FED a majorat dobânda de referință de trei ori, cu un total de 1,5 puncte procentuale, dar dincolo de Atlantic, Banca Centrală Europeană ar putea decide prima majorare (după 11 ani) abia săptămâna aceasta. În interiorul UE, inflația a ajuns la 8,6% în iunie.

Este de așteptat ca dolarul american să se întărească și mai tare în fața celorlalte monede, mai arată Washington Post, pentru că inflația a ajuns în SUA la 9,1% în iunie (cel mai mare nivel din ultimii 41 de ani), iar Rezerva Federală probabil va continua creșterea dobânzii de referință.

Analiza integrală pe Washington Post

Sursa foto: Aleksandr Gerasimov/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday