Oamenii de știință de la cel mai prestigios institut tehnologic din lume au pus la punct o metodă prin care pot îmbunătăți cei doi parametri care contribuie la procesul de fierbere a apei – transferul de căldură (HTC) și fluxul critic de căldură (CHF). Experții au explicat că fierberea apei este un compromis între cei doi parametri, iar păstrarea lor este un proces dificil, dar foarte eficient.

Mai concret, cercetătorii au determinat faptul că bulele de aer care se formează la suprafața apei în timpul procesului de fierbere sunt foarte importante pentru eficiența acestuia. Cu toate acestea, prezența unui număr prea mare de bule poate duce la formarea unei pelicule de vapori care să încetinească fierberea. În faza urmtoarea cercetătorii au dezvoltat un mecanism prin intermediul căruia fixează pe o suprafață formată din cavități și adâncituri de ordinul micronilor bulele care se formează în apă, împiedicând transformarea lor în vapori și grăbind astfel fierberea. 

Procesul reduce implicit cantitatea de căldură necesară, iar o astfel de descoperire va duce la reducerea consumului de energie în unele dintre cele mai importante industrii precum cea chimică, a energiei termice sau chiar în industria electrocasnicelor. Este important de menționat că procesul a fost realizat, până în momentul de față, doar în condiții de laborator. Cercetătorii lucrează acum la dezvoltarea unei tehnologii care să poată duce la utilizarea practică a acestei descoperiri.

Sursa: Comunicat MIT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday