Război în Ucraina. Rusia confirmă oficial sfârșitul pauzei operaționale din Donbas, iar ISW consideră că Putin ar fi putut ordona Armatei Ruse să cucerească toată regiunea Harkov, inclusiv al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării a anunțat că încheierea pauzei operaționale din Donbas și a ordonat intensificarea operaţiunilor ofensive pe toate axele. ISW consideră totuși că ritmul atacurilor ruse va fluctua probabil sau chiar “va fi unul bâlbâit”, observând că, în urma ordinului dat de Șoigu, forțele ruse au efectuat mai puține atacuri la sol decât în ziua precedentă. Au menținut însă numărul loviturilor de artilerie și cu rachete, în creștere față de ultima săptămână.

ISW pune cap la cap insistența rușilor pe cucerirea unei localități fără relevanță strategică de la nord de orașul Harkov precum și unele interceptări făcute publice de SBU și emite ipoteza că Vladimir Putin ar fi putut ordona Armatei Ruse cucerirea întregii regiuni Harkov, precum și a orașului cu același nume, al doilea ca mărime, după Kiev. Încă de la începutul invaziei, rușii au încercat de mai multe ori să cucerească Harkov, oraș de 1,4 milioane de locuitori, dintre care o treime sunt rusofoni. După Mariupol și orașele mai mici din Donbas, Harkov a fost probabil cel mai grav bombardat, până când Armata Ucraineană a reușit să îi scoată pe ruși din raza de artilerie a orașului, în decursul lunilor mai și iunie. ISW consideră că Armata Rusă are șanse mici să cucerească Harkov.

Principalele evenimente de pe front, în ultimele 24 de ore:

  • În Donbas, Armata Rusă s-a concentrat pe bombardarea și încercuirea orașului Bakhmut, dar nu a reușit niciun avans teritorial.
  • Pe Frontul de Sud, o explozie puternică a fost auzită în Nikolaev, azi noapte. “Avansăm în direcția Herson. Poate nu atât de repede pe cât și-ar dori cei care vor știri pozitive, dar credeți-mă, acești pași sunt foarte hotărâți. Și de aceea sunt făcuți în tăcere și cu o anumită confidențialitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Ucrainean.

Sursă alternativă: ISW

Folosim cookies