Război în Ucraina. Bătălii aeriene pe Frontul de Sud. Armata Ucraineană a recucerit până acum 44 de localități din regiunea Herson, într-o lună și jumătate. Rușii atacă mult mai multe ținte civile decât militare.

ISW consideră că atacul cu rachete asupra Vinița (un oraș de 650 de mii de locuitori, aflat la 120 de km nord de Republica Moldova) face parte dintr-o campanie sistematică a Rusiei dusă împotriva zonelor rezidențiale ale orașelor din Ucraina.

Ministerul de Interne a comunicat că, de la începutul războiului, Rusia a desfășurat doar 300 de lovituri asupra unor ținte militare, în timp ce bombardamentele asupra zonelor civile se cifrează la peste 17 mii.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • ISW consideră că Armata Rusă din Donbas este în continuare în pauză operațională, fapt contestat de ucraineni. Desfășoară în continuare bombardamente de artilerie și aviație asupra liniei de contact. Potrivit ISW, rușii vor lansa probabil o ofensivă la scară mai largă și mai hotărâtă de-a lungul liniei Sloviansk-Siversk-Bakhmut, dar încă nu există indicii despre cât de curând va începe atacul sau exact unde se va concentra.
  • Ucrainenii raportează mai multe lupte aeriene pe Frontul de Sud. Rușii au desfășurat un atac cu elicoptere în nordul regiunii Herson, iar ucrainenii au atacat ținte la sol din Nova Kahovka, oraș bombardat cu HIMARS zilele trecute. Potrivit aceleiași surse, mai multe aaeronave ruse Suhoi Su-35 au fost ridicate la intercepție, dar nu ar fi reușit să doboare niciun avion ucrainean.
  • Potrivit Comandamentului ucrainean, de la începutul lunii iunie când a început contraofensiva ucraineană pe Frontul de Sud, 44 de localități din regiunea Herson au fost eliberate, forțând Rusia, care încerca să înainteze spre Nikolaev și Odesa, să intre într-o postură defensivă.
  • Două avioane Suhoi Su-24 ale Aviației Ruse au bombardat Insula Șerpilor, cel mai probabil pentru a distruge echipamentul lăsat în urmă de forțele ruse evacuate de acolo.

Folosim cookies