Autoritățile Europene de Reglementare a Piețelor sfătuiesc investitorii în criptomonede “să învețe o lecție despre precauție”, după recenta prăbușire a pieței: “Nu pot conta pe niciun fel de salvare, în cazul acestor active nereglementate”.

Verena Ross, șeful Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), a transmis un avertisment investitorilor în criptomonede, după pierderile suferite de piață în ultimele săptămâni: “Cred că există o întrebare legitimă dacă multe dintre aceste active crypto vor supraviețui. Sper că unii dintre investitori vor învăța o lecție despre precauție, cel puțin pentru a lua în considerare câți bani pun la bătaie”. Doamna Verena Ross a mai spus că investitorii își plasează banii în crypto-active riscante și nereglementate, dar nu pot conta pe nicio formă de sprijin din partea autorităților.

ESMA și mai multe autorități naționale de reglementare din Europa au tras un semnal de alarmă pentru utilizatori, în martie, în privința unei “posibilități foarte reale de a-și pierde toate investițiile” în monede digitale. Atunci, autoritățile și-au formulat îngrijorările într-un limbaj mai dur decât au făcut-o cu un an în urmă.

Autoritatea Europeană lucrează la un proiect de reglementare, după ce luna trecută Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un acord privind desfășurarea activității platformelor de tranzacționare în Uniunea Europeană. Concret, aceste companii vor trebui să aibă o licență și să ofere un set de garanții utilizatorilor pentru cazul că le este furat portofelul digital. Acordul ar urma să intre în vigoare anul viitor.

De la vârful atins în luna noiembrie 2021, piața criptomonedelor a pierdut circa 12% (echivalentul a 2.000 de miliarde de dolari) la jumătatea lunii iunie. La finalul lunii, bitcoin coborâse sub pragul de 19 mii de dolari, ceea ce s-a tradus printr-o pierdere de 72% față de maximul atins în noiembrie 2021. Din cauza lipsei de lichidități, companii de tranzacționare precum Binance și Celsius au suspendat pentru mai multe ore retragerile și au restricționat și alte operațiuni.

Întreaga piață s-a aflat sub presiunea unui cumul de factori, de la inflație, la creșterea ratelor dobânzilor și la recesiune, după cum a explicat pe 30 iunie Yves Longchamp, șeful de cercetare al SEBA Bank, pentru CNBC.

Sursa: FT

Folosim cookies