Agenția Spațială Europeană a încheiat colaborarea cu Agenția Rusiei (Roscosmos) pentru misiunea de lansare a primului rover european pe Marte. În replică, rușii nu vor mai folosi Brațul Robotic European de pe Stația Spațială Internațională.

Roscosmos, agenția spațială rusă și Agenția Spațială Europeană (ESA) colaborau în cadrul unei misiuni care implică roverul european ExoMars (foto), conceput pentru a căuta semne de viață pe Marte. Lansarea programată pentru luna septembrie din portul spațial Baikonur a fost amânată inițial în martie, la doar câteva săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina.

Acum, Consiliul ESA a întrerupt oficial relațiile cu Roscosmos în acest proiect comun, ca urmare a războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale în curs de aplicare, a scris pe Twitter directorul general al ESA, Josef Aschbacher.

Vor fi împărtășite mai multe detalii despre viitorul misiunii pe 20 iulie“, a adăugat Aschbacher. Agenția Spațială Europeană a decis să colaboreze mai strâns cu NASA, “de când a devenit clar că trebuie să rupă legăturile cu Rusia”, a afirmat directorul agenției.

Lansarea roverulului era programată inițial pentru iulie 2020, dar evenimentul a fost amânat din cauza pandemiei. A doua etapă a misiunii roverului include forarea și analiza solului marțian în căutarea potențialelor semne de viață organică, prin trimiterea platformei ruse de aterizare Kazachok și a unui rover european pe Planeta Roșie. Dacă proiectul va continua, ExoMars ar urma să exploreze mai mulți kilometri pe Marte în timpul misiunii. Roverul este capabil să circule între 50 și 100 de metri în timpul unei zile marțiene, ceea ce este cu aproximativ o oră mai mult decât cele 24 de ore ale unei zile pe Pământ, potrivit NASA. 

Separat, directorul agenției rusești Roscosmos, Dmitri Rogozin, a precizat că echipajul său de la bordul Stației Spațiale Internaționale va înceta să mai folosească Brațul Robotic European – ERA (foto), ca răspuns la refuzul Agenției Spațiale Europene de a mai coopera la proiectul ExoMars.

Brațul a fost dezvoltat pentru Agenția Spațială Europeană de mai multe companii europene, precum Airbus Defence și Space Netherlands. Rogozin a mai spus că Rusia va readuce în țară modulul de coborâre și aterizare creat special pentru Exomars, aflat în prezent în Italia. Luna trecută, rușii au anunțat că își vor dezvolta propria stație spațială, după ce anterior au transmis că-și vor retrage echipajul de pe ISS din cauza sancțiunilor Occidentului.

Surse: CNN, TASS

Folosim cookies