Război în Ucraina. Rusia declară oficial pauză operațională, dar continuă atacuri de hărțuire și bombardează puternic pe toată linia frontului.

Ministerul rus al Apărării a confirmat oficial că forțele ruse din Ucraina efectuează o pauză operațională, “pentru odihnă și pentru refacerea capacităților de luptă”. Totuși, rapoartele de pe front arată că aceasta nu numai că nu au încetat ostilitățile active pe frontul din Donbas, dar satelitul FIRMS al NASA (care detectează incendiile la nivel global – Fire Information for Resource Management System) arată pentru ziua de ieri bombardamente intense pe toată linia frontului.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Donbas. Forțele ruse au continuat eforturile de a înainta spre Sloviansk dinspre Izium. ISW consideră că rușii ar putea pregăti un asalt concomitent dinspre est, atât spre Sloviansk cât și spre Kramatorsk, în încercarea de a cuceri și regiunea Donețk. Ucrainenii susțin că au respins un atac al rușilor la sud și la est de Bakhmut.
  • Forțele ruse au efectuat un atac limitat și fără succes la nord de orașul Harkov.
  • Pe Frontul de Sud, rușii au bombardat Nikolaev și Odesa, iar ucrainenii raportează că aviația de vânătoare a interceptat un Suhoi Su-35 care a lansat rachete asupra unor ținte din regiunea Odesa. Aparent avionul rusesc nu a fost doborât, dar a părăsit zona fără să își atingă țintele. Eficiența antiaerienei ucrainene a crescut semnificativ în ultima perioadă și este posibil ca aceasta să fi primit sisteme mai sofisticate de la aliații occidentali.
  • Continuă activitatea de sabotaj în spatele frontului a partizanilor ucraineni, care operează în special în jurul orașelor Melitopol și Herson.

Sursă alternativă: ISW

Folosim cookies