Duma de stat a Federației Ruse dezbate un pachet de proiecte de lege pentru sprijinirea armatei și  creșterea controlului guvernamental asupra firmelor, inclusiv private. Noile legi propuse sunt menite să răspundă “unei nevoi crescute pe termen scurt de reparare a armelor și a echipamentelor militare”, potrivit notei de fundamentare citate de Financial Times. Publicația britanică arată că adoptarea acestei legi acum, după patru luni de la începerea conflictului, dovedește că planul Moscovei pentru o victorie rapidă în Ucraina a eșuat, conflictul devenind un război de uzură concentrat asupra regiunii de est (Donbas), în timp ce sancțiunile occidentale afectează tot mai mult economia Rusiei.

Viceprim-ministrul Iuri Borisov a declarat că “povara asupra complexului industrial rus de apărare a crescut semnificativ, iar pentru a garanta furnizarea de arme și muniție armatei este necesară optimizarea activității și a întreprinderilor care lucrează în cooperare cu industria de apărare”.

Primul proiect de lege va permite guvernului să oblige întreprinderile să îndeplinească contractele de stat de apărare și dă Ministerului Apărării și altor organisme dreptul de a modifica condițiile contractuale. Ar permite autorităților, de exemplu, să oblige o fabrică să redirecționeze producția către nevoile militare și să controleze cantitățile produse de firma respectivă.

Al doilea proiect de lege permite autorităților “să stabilească condițiile legale ale relațiilor de muncă în organizațiile private”, inclusiv “stabilirea condițiilor de angajare, a programului de lucru, inclusiv noaptea, în weekend și de sărbători legale”. FT observă că aceaastă lege ar permite guvernului să aducă specialiști în firmele din domeniul apărării care îndeplinesc contracte de stat, dar și să forțeze munca în ore suplimentare.

Prețurile mai mari la exporturile de petrol și gaze au diminuat până acum efectul sancțiunilor asupra economiei ruse și au oferit Kremlinului venituri pe care le poate direcționa spre susținerea economiei și a forțelor armate. Dar se preconizează că impactul sancțiunilor va crește pe măsură ce aliații Ucrainei adoptă din ce în ce mai mult politici de renunțare la petrolul și gazele rusești.

Săptămâna trecută, Ministerul de Finanțe al Rusiei a propus reducerea cheltuielilor pentru infrastructura de transport și pentru proiectele de dezvoltare științifică și tehnologică, dar intenționează să le crească substanțial pe cele pentru asistența socială.

Sursa: Financiat Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday