Analiștii consultați de Reuters se așteptau la o inflație 8,4% pentru luna iunie. Eurostat amintește că, în luna mai, inflația în Zona Euro ajunsese la 8,1%.

Principalul factor care a determinat avansul este creșterea tarifelor la energie (+41,9%), la care au mai contribuit și scumpirea alimentelor și tutunului (+8,9%), a bunurilor de import (+4,3%) și a serviciilor (+3,4%).

Reuters notează că și în cazul în care prețurile volatile ale alimentelor și ale carburanților ar fi scoase din calculul inflației, aceasta ar rămâne în continuare cu mult peste ținta BCE de 2%. Experții cred că nivelul inflației de luna trecută ar fi fost și mai mare dacă Germania nu ar fi introdus măsuri temporare de reducere a prețului la carburanți.

La sfârșitul anului trecut, oficialii Băncii Centrale Europene se așteptau ca indicele să crească doar pentru câteva luni, în urma redeschiderii economiilor în perioada de vară. BCE se aștepta, de asemenea, ca inflația să revină sub +2% până la finalul anului. Inflația a crescut constant timp de mai bine de un an, inițial alimentată de șocurile post-pandemie la nivelul lanțurilor de aprovizionare, iar apoi de creșterea prețurilor la energie ca efect al războiului din Ucraina. Cu o tendință inflaționistă care amenință stabilitatea prețurilor pe termen lung, explică Reuters, băncile centrale din întreaga lume sunt nevoite să-și înăsprească politicile rapid, chiar dacă acest lucru înseamnă încetinirea puternică a creșterii economice. 

Surse: Eurostat, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday