Frontul de sud. Forțele rusești s-au concentrat pe menținerea liniilor defensive. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că trupele ucrainene au restabilit controlul asupra unei zone din nord-vestul Herson, dar și că în continuare avansează treptat și fac presiuni asupra rușilor pentru a rămâne în defensivă. Rușii din Zaporojie au bombardat pozițiile ucrainene de-a lungul întregii linii de contact. A avut loc o serie de atacuri cu rachete și lovituri aeriene în regiunile Nikolaev și Nipru

Totuși, cea mai afectată a fost Odesa, bombardată în cursul nopții trecute. Un purtător de cuvânt al autorităților locale din Odesa a transmis că un bloc de locuințe de nouă etaje din portul orașului a fost lovit cu rachete în această dimineață. Potrivit oficialului, 17 persoane au murit și șapte au fost rănite, inclusiv trei copii.

O altă rachetă a lovit o clădire din orașul Bilhorod-Dnistrovski, ucigând 14 persoane și rănind 30, au precizat salvatorii care au intervenit la fața locului. Moscova nu a oferit momentan un punct de vedere despre aceste atacuri.

ISW consideră că retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor va atenua presiunea în largul coastei ucrainene prin îndepărtarea sistemelor rusești de apărare aeriană și de rachete antinavă de pe insulă. Cu toate acestea, retragerea în sine nu va pune capăt blocadei maritime, deoarece forțele rusești au acces la sisteme antinave terestre în Crimeea și vestul Hersonului, care pot pune probleme navelor din Marea Neagră.

Donbas. Rușii au făcut progrese limitate în jurul orașului Lisiceansk. Armata Ucraineană recunoaște că trupele rusești controlează nord-vestul și sud-estul rafinăriei din Lisiceansk, considerată un important obiectiv strategic, similar cu uzina Azovstal din Mariupol. De asemenea, rușii au cucerit teritorii aflate la est de Bakhmut spre Soledar, unde se află și o autostradă ce duce direct spre Lisiceansk.

Chiar dacă rușii au progresat spre Lisiceansk, pe parcursul ultimelor 24 de ore, s-au intensificat luptele în toată proximitatea Bakhmut, ceea ce sugerează că forțele ruse ar putea încerca în curând să lanseze o ofensivă mai mare pentru a cuceri Bakhmut. ISW consideră că astfel, rușii ar urma să taie liniile de comunicație și aprovizionare către Lisiceansk și Sloviansk.

În plus, a continuat ofensiva rușilor spre Sloviansk și din direcția Harkov. Au efectuat un atac aerian asupra Tetyanivka, la 20 km nord de Sloviansk, și au vizat infrastructura civilă din oraș, ceea ce, potrivit ISW, înseamnă că pregătesc o ofensivă din nord spre Sloviansk.

Harkov. În continuare, declarațiile sunt contradictorii cu privire la situația din nordul Harkovului. Rușii susțin că au preluat controlul asupra Dementiivka (20 km nord, aproape de granița ruso-ucraineană), însă ucrainenii afirmă că au respins atacurile, iar luptele continuă. Forțele ruse au efectuat, de asemenea, lovituri aeriene, de artilerie și cu rachete împotriva pozițiilor ucrainene și a infrastructurii civile în întreaga regiune de nord a Harkovului.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday