Război în Ucraina. Rapoarte privind intrarea rușilor în Lisiceansk. ISW consideră că Armata Ucraineană ar putea deja lupta în retragere, pentru a nu fi încercuită în punga din Donbas. Reușește în continuare să bombardeze bazele ruse aflate mult în spatele frontului.

Informația privind o retragere a Armatei Ucrainene din Lisiceansk, ultimul oraș deținut în Luhansk, a venit din surse ruse și nu a putut fi confirmată independent. Totuși, ISW consideră că ucrainenii ar putea să fi luat deja în calcul retragerea din Lisiceansk în viitorul apropiat, urmărind probabil forțarea prematură a “culminației ruse”. În termeni militari, culminația reprezintă punctul de la care o armată nu mai poate susține o ofensivă fără o pauză operațională mai lungă sau fără repoziționarea unităților.

ISW explică faptul că forțele ucrainene pot continua lupta în retragere din căldarea Lisiceansk-Severodonețk, pentru a se repoziționa în jurul localităților Siversk, Kramatorsk și Sloviansk. “Apărarea fermă, dar limitată, a orașului Severodonețk a impus rușilor costuri mari, în ciuda noilor tactici menite să limiteze pierderile ruse. Kievul ar putea continua această abordare până la punctul culminant al atacului rusesc sau până când forțele ucrainene ajung în poziții mai bine apărate de-a lungul unei linii mai drepte, fortificate. Ritmul și rezultatul următoarei etape a campaniei actuale pot depinde în parte de capacitatea Rusiei de a recupera și de a repoziționa forțele care au participat la bătălia de la Severodonețk. Acestea vor trebui să traverseze râul Siverskyi Doneț în Lisiceansk, o mișcare care ar putea necesita ceva timp, pentru că rușii au distrus cele trei poduri principale peste râu”, mai arată ISW.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ruse au continuat încercuirea Lisiceansk pe la SV și Vest. Este încă neconfirmată intrarea acestora în oraș.
  • Mai multe operațiuni ofensive rusești la nord de Sloviansk și la vest de Izium au eșuat.
  • Tot în Donbas, ucrainenii continuă bombardarea infrastructurii militare ruse aflate la 40-50 de kilometri în spatele frontului, ceea ce indică exploatarea eficientă a artileriei americane Himars, cu rază lungă.
  • La Harkov, rușii au încercat să avanseze spre oraș de-a lungul autostrăzii dinspre Belgorod, dar nu au reușit. Această acțiune are cel mai probabil rostul de a împiedica avansarea armatei ucrainene către granița dintre cele două state.
  • Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană a continuat să lanseze contraofensive la nord de orașul Herson, în timp ce rușii transferă echipamente și personal militar la est de Melitopol, probabil în anticiparea unei ofensive ucrainene dinspre Zaporojie.

Folosim cookies