Război în Ucraina. Cele mai puternice bombardamente asupra Kievului, din aprilie și până acum. ISW consideră că Rusia transmite astfel un mesaj liderilor G7. Potrivit CNN, Joe Biden va anunța furnizarea de sisteme antiaeriene sofisticate pentru Armata Ucraineană.

ISW consideră că, dincolo de demonstrația de forță, Rusia a vizat o fabrică de rachete din Kiev, care produce sisteme automate de ghidaj pentru rachetele aer-aer și pentru cele antitanc. Lansate de la limita razei lor de acțiune, de bombardiere de deasupra Mării Caspice, o parte a rachetelor de croazieră ale Rusiei au fost totuși derutate de interferențe GPS și au ajuns în blocuri de locuințe din capitala Ucrainei. Bombardate puternice și în regiunea Sumî, unde au căzut în acest weekend peste 150 de rachete și proiectile de artielrie, potrivit unor surse oficiale ucrainene.

Potrivit CNN, președintele Joe Biden va anunța săptămâna aceasta furnizarea de sisteme antiaeriene mai sofisticate pentru Ucraina. Inițial aliații au furnizat sisteme sovietice S-300, cu o rază efectivă de 70-100 de Km, dar acestea sunt ineficiente împotriva aeronavelor care atacă la joasă altitudine.

Frontul de Est. Rușii au atacat la sol la nord de Harkov, încercând să recâștige o localitate care le-ar permite bombardarea directă a orașului cu artilerie cu rază scurtă. În Lisiceansk, au înaintat dinspre SV și SE, extinzând controlul asupra autostrăzii care face legătura cu Bakhmut, pentru a completa încercuirea orașului. Comandamentul Ucrainean raportează că Aviația Rusă a efectuat raiduri asupra orașului.

Surse ruse, neconfirmate, susțin că Armata Rusă a intrat deja în zona industrială a Lisiceansk. Nu este clar dacă aceasta mai are resurse pentru susținerea unui atac direct de durată (la Severodonețk ofensiva pe scară largă a durat șase săptămâni) sau va prefera să forțeze încercuirea și asediul.

Frontul de Sud. În raportul de duminică seară, Comandamentul Ucrainean susține că rușii au atacat și au fost respinși la nord de Mariupol spre Donețk/Zaporojie. În raportul de luni dimineață arată că Aviația Ucraineană a atacat pozițiile ruse de la nord de Herson, dar pe rețelele de socializare ucrainene circulă informații că rușii au recucerit unele localități de la est de râul Inhuleț, unde ucrainenii stabiliseră un cap de pod la început de iunie.

Marea Neagră. Este raportată o activitate intensă a aeronavelor de supraveghere NATO care patrulează din România, ceea ce poate indica faptul că informațiile privind atacurile ucrainenilor asupra Insulei Șerpilor pot fi adevărate. Comandamentul Ucrainean nu dă niciun detaliu despre aceste presupuse atacuri, dar atât bloggerii ucraineni cât și cei ruși susțin că în ultimele zile au fost marcate de bombardamente și atacuri aeriene, ceea ce indică determinarea ucrainenilor de a-i scoate pe ruși de pe micuța insulă aflată la doar 40 de kilometri de Sulina.

Sursă alternativă: ISW

Folosim cookies