Pentagonul permite companiilor Raytheon Technologies și Northrop Grumman să ia parte în continuare la a doua fază a programului demarat anul trecut, pentru dezvoltarea de rachete interceptoare împotriva atacurilor cu rachete hipersonice. 

Acest lucru înseamnă că Lockheed Martin, care obținuse un contract în acest sens în noiembrie, a fost eliminată momentan din faza a doua a programului, dar poate face contestație și poate obține astfel dreptul de a participa din nou la dezvoltarea acestor sisteme. Experții cred că este foarte puțin probabil ca Lockheed să fie exclusă din acest program. 

Anul trecut, cele trei companii au primit contracte separate în valoare totală de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru a începe să dezvolte rachete ghidate de o constelație de sateliți și senzori, cu rolul de a intercepta rachetele hipersonice în timp ce acestea zboară în atmosfera Pământului. Rachetele interceptoare dezvoltate în acest program sunt proiectate pentru a fi instalate pe navele Marinei SUA ce au sisteme antibalistice Aegis. Prima fază a programului “s-a concentrat pe reducerea riscului tehnic, dezvoltarea rapidă a tehnologiei și demonstrarea capacității de intercepție”, potrivit Raytheon.

Spre deosebire de rachetele intercontinentale, rachetele hipersonice ating de cinci ori viteza sunetului și ajung doar până la marginea atmosferei (100 km altitudine), de unde se întorc apoi la altitudini mai joase, având  o traiectorie mai puțin predictibilă, fiind dirijabile. Modulul hipersonic coboară și călătorește la altitudini de doar câteva zeci de kilometri, fiind mult mai greu de detectat decât rachetele balistice intercontinentale, a căror altitudine foarte înaltă le face ușor de identificat.

Dar cea mai importantă caracteristică a rachetelor hipersonice, pe lângă viteza foarte mare, este că pot efectua manevre în perioada în care sunt în zbor în atmosferă, putând astfel evita calcularea traiectoriei (ca în cazul rachetelor balistice) de către scuturile anti-rachetă sau putând induce în eroare inamicul în legătură cu ținta vizată. De astfel de rachete dispun inclusiv Rusia, China și, probabil, Coreea de Nord. Acesta este motivul pentru care SUA a intensificat programele de creare a sistemelor de interceptare a armelor balistice. 

Surse alternative: Reuters, Defense News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday