UPDATE 2: Șeful Administrației Militare a regiunii Luhansk a transmis că că Armata Rusiei folosește elicoptere pentru a distruge drumurile și podurile care duc la Lisiceansk.

Rușii au lansat lovituri aeriene în apropierea de Lisiceansk. Un pod a fost avariat, astfel că va putea fi folosit de acum doar decătre mașinile mici, niciun camion nu va putea intra în oraș pe această rută”, a declarat Serhii Haidai, conform presei ucrainene.

De asemenea, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat în raportul din această dimineață că armata rusă a lansat un atac aerian lângă Bila Krynytsya (Fântâna Albă), la care aviația ucraineană a răspuns în același mod.

UPDATE 1: În mediul online a apărut un videoclip cu noile sisteme americane de rachete Himars (artilerie cu rază lungă) în acțiune, primite joi de ucraineni.

Armata Ucraineană deține acum pastru astfel de sisteme, dar Casa Albă nu a exclus posibilitatea să livreze mai multe. La începutul acestei luni, și Marea Britanie a anunțat un ajutor similar, fără a specifica despre câte sisteme este vorba.

Știrea Inițială:

Donbas. Armata Rusă a avansat pe autostrada Bakhmut-Lisiceansk, principala rută de aprovizionare a “pungii” Lisiceansk-Severodonețk, precum și pe malul vestic al râului Siverski. Ulterior, a închis “buzunarul” (sau “punga”) de la Zolote, ajungând în periferia orașului Lisiceansk (95 de mii de locuitori, înainte de evacuare). Armata Ucraineană susține că s-a retras complet de la Zolote, înainte ca rușii să închidă încercuirea, dar raportările de pe rețelele de socializare arată că este posibil ca o parte a ariergardei ucrainene este posibil să fi fost prinsă în încercuire.

Rusia se apropie astfel de o încercuire a celor două orașe gemene – Severodonețk și Lisiceansk și de completarea cuceririi regiunii Luhansk, obiectiv politic stabilit de Vladimir Putin și care ar fi trebuit atins acum trei săptămâni. Nu este clar dacă va fi atins până la finalul acestei luni. Oricum, atingerea graniței administrative a regiunii Luhansk tot nu asigură cucerirea întregului Donbas, rușii controlând doar jumătate din regiunea Donețk.

ISW consideră că scopul Armatei Ucrainene de a încetini avansarea rușilor și de a le produce cât mai multe pagube a fost atins, în condițiile în care Severodonețk și Lisiceansk nu reprezintă din punct de vedere strategic vreo importanță. Pentru atingerea acestor ținte, mai de grabă politice, Armata Rusă a retras forțe de pe alte fronturi, a permis ucrainenilor să contraatace pe frontul din sud, mult mai important strategic, și, mai ales, și-a epuizat resursele în Donbas.

“Fixația ideologică a Kremlinului asupra capturării Severodonețkului, la fel ca asediul anterior al Azovstal, va fi probabil în final în detrimentul capacității Armatei Ruse de a face progrese viitoare în Ucraina. Pierderea orașului Severodonețk este o pierdere pentru Ucraina, în sensul că orice teren capturat de forțele ruse este o pierdere, dar bătălia de la Severodonețk nu va fi o victorie decisivă a Rusiei”, arată ISW.

Frontul de Sud. Aviația Ucraineană susține că a efectuat cinci atacuri aeriene în ultimele 24 de ore. Forțele ruse continuă să concentreze unități de artilerie în Herson, pentru a opri avansarea treptată a ucrainenilor dinspre Nikolaev. În zonă sunt raportate și activități de sabotaj și război de gherilă ale unităților de partizani ucraineni.

Marea Neagră. Șeful Direcției Principale de Informații ucrainene a declarat că forțele ruse desfășoară un detașament de apărare aeriană și unul de rachete în Insula Șerpilor, acestea fiind apărate de mai multe nave și de una sau mai multe unități ale forțelor speciale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday