Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a anunțat pe Twitter că sistemele de rachete Himars oferite de administrația americană au intrat în dotarea Armatei Ucrainene: ”Himars au ajuns în Ucraina. Mulțumesc colegului și prietenului meu, secretarul american al Apărării Lloyd Austin pentru aceste instrumente puternice. Această vară va fi fierbinte pentru ocupanții ruși. Iar pentru unii dintre ei va fi ultima”.

Așa cum Joe Biden a promis la începutul acestei luni, sistemele de rachete Himars livrate Ucrainei au o rază de acțiune de până la 80 de kilometri și permit lansări multiple, ghidate și de mare precizie, însă nu este vorba despre sistemele cu rază de 300 km (cum sunt cele din dotarea Armatei Române). Ele au fost mult timp cerute de autoritățile de la Kiev, care au argumentat că sunt esențiale în lupta pentru Donbas.

Joe Biden a anunțat acest ajutor în urmă cu trei săptămâni, ca parte a unui pachet în valoare de 700 de milioane de dolari, care mai conține și rachete Javelin. Liderii americani au dat asigurări că au aprobat pachetul numai după ce partea ucraineană și-a asumat că va folosi armamentul numai în scop defensiv, deci nu și pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei.

Casa Albă a promis luna trecută patru astfel de lansatoare, însă nu a exclus posibilitatea să livreze mai multe. La începutul acestei luni, și Marea Britanie a anunțat un ajutor similar, fără a specifica despre câte sisteme este vorba.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday