Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, înainte de participarea la summitul Consiliului European, unde va fi discutată acordarea statutului de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, în cazul Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

Principalele declarații ale șefului statului:

  • Întâlnirea despre Balcanii de Vest o calific ca fiind bună. Concluzia mea este că toată lumea a înțeles că trebuie să avansăm un pic mai repede cu procesul de integrare pentru Balcanii de Vest. Situațiile sunt diferite de la o țară la alta, dar eu sunt convins că trebuie să accelerăm. Pentru toți, trebuie să avem curajul să facem următorul pas. Pentru unii, primul pas este să înceapă negocierile de aderare, pentru alții, primul pas este obținerea statutului de țară candidat.
  • Nu au fost concluzii de la summitul privind Balcanii. Această temă va fi reluată în două ore, la Consiliul European. Aici vor fi mai multe teme, cea mai importantă fiind solicitările Moldovei, Ucrainei și Georgiei să devină țări candidat. Comisia a propus deja ca primele două să primească statutul de candidat, iar Georgia un statut care declară că îi sprijinim aspirațiile europene și este nevoie de un proces mai lizibil pentru statutul de candidat.
  • Eu am sprijinit din capul locului integrarea lor. Noi susținem punctul de vedere al Comisiei, este unul corect și reflectă realitatea din teren. El vine cu câteva noutăți procedurale. Până la începerea propriu-zisă a negocierilor de aderare, cele două țări trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Sunt convins că în Consiliu vom adopta punctul de vedere al Comisiei. 
  • Altă temă este Comunitatea Politică, propusă de Franța, unde așteptăm clarificări. Această Comunitate nu dorește să fie un substitut sau un pas intermediar pentru extinderea UE. Dorește să creeze o comunitate politică care să discute temele de interes pentru europeni, cum ar fi politica energetică, politica externă. Asupra acestui proiect, vom avea o discuție informală, nu vom decide nimic. Mâine discutăm despre economie și Zona Euro. Este un summit extins, participăm și noi, chiar dacă nu suntem în această zonă

Tot astăzi mai devreme, Parlamentul European a votat o rezoluție pentru ca Ucraina și Moldova să primească statutul despre care a vorbit Klaus Iohannis. Au fost exprimate 529 de voturi ”pentru”, 45 ”împotrivă” și 14 abțineri. În cazul Georgiei, au recomandat acordarea statutului după ce guvernul va îndeplini recomandările executivului european.

Ucraina a depus cererea de aderare la 28 februarie, în a cincea zi de război, iar Moldova și Georgia pe 3 martie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday