Kaliningrad. Tensiuni în exclava rusă aflată între Lituania și Polonia, după ce Lituania a interzis tranzitul mărfurilor supuse sancțiunilor UE. Nu este vorba de alimente, iar Rusia își poate aproviziona cei peste 430 de mii de cetățeni pe mare.

Lista sancțiunilor UE include cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată, iar guvernatorul exclavei ruse a declarat că interdicția va acoperi aproximativ 50% din articolele pe care le importă Kaliningrad din Rusia prin Belarus. Reacția Moscovei a fost dură, tranzitul mărfurilor și cetățenilor ruși din și spre Kaliningrad fiind prevăzut în tratatul dintre Lituania și Federația Rusă.

Guvernatorul regiunii a cerut autorităților federale ruse să ia măsuri de retaliere împotriva Lituaniei, care este membră UE și NATO. De asemenea, el a dat asigurări privind aprovizionarea și a cerut locuitorilor să nu facă stocuri, arătând că măsura a fost anticipată, iar Federația Rusă a suplimentat numărul de feriboaturi dar și a navelor de  din alte mări, care circulă în prezent de-a lungul liniei Ust-Luga-Baltiysky.

Pe rețelele de Telegram a circulat un filmuleț (a cărui sursă nu este clară) și care pare să arate cumpărători din Kaliningrad care se grăbesc să cumpere marfa dintr-un magazin. Nu există alte dovezi privind crearea unui astfel de fenomen.

Exclava Kaliningrad a devenit parte a Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial. Are o populație de aproximativ 430.000 de oameni și găzduiește sediul flotei ruse din Marea Baltică.

Folosim cookies