Război în Ucraina. Armata Rusă pare a se fi blocat la Severodonețk, după mai bine de o lună în care nu a reușit să controleze orașul. Putin susține că aceasta ar aplica noi tactici care ar necesita mai mult timp.

Rezumatul evenimentelor din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ruse tot nu reușesc să controleze orașul Severodonețk din Donbas, în ciuda trimiterii și mai multor trupe în această zonă. Eforturile de încercuire și de tăiere a liniilor de comunicație și aprovizionare ucrainene se lovesc de pozițiile fortificate ale acestora.
  • Armata Ucraineană desfășoară o contraofensivă la nord-vest de Izium. ISW consideră că aceasta este probabil menită să distragă forțele ruse de la ofensiva către Sloviansk (blocată oricum de mai bine de trei luni) dar și să perturbe liniile de aprovizionare rusești.
  • Pe Frontul de Sud, forțele ucrainene și aviația acestora au continuat să lovească logistica și fortificațiile rusești din Herson. Lupte localizate în curs de desfășurare.
  • O navă de aprovizionare rusească ce transporta un sistem antiaerian pe Insula Șerpilor a fost lovită de două rachete ucrainene și distrusă.
  • Președintele rus, Vladimir Putin a declarat că noua tactică a Armatei Ruse va necesita mai mult timp și a cerut acesteia să nu distrugă așezările pe care “le eliberează”. Este singurul mod în care Armata Rusă a reușit să înainteze până acum, iar ISW cosnideră că “noua tactică” invocată de Putin este daoar o justificare pentru performanța slabă a armatei sale. Surse ucrainene au raportat că Putin l-a concediat pe comandantul Forțelor Aeropurtate Ruse, din cauza pierderilor mari suferite de acestea. Această informație nu este deocamdată confirmată din alte surse. Putin s-a mai referit și la presupuse bombardamente ucrainene asupra orașului Donețk. Armata Ucraineană neagă că ar efectua astfel de bombardamente, iar propaganda rusă încearcă să coreleze exploziile din orașul Donețk cu intenția statelor NATO de a furniza artilerie cu rază lungă ucrainenilor. Implicarea președintelui Putin în acest (foarte probabil) atac sub steag fals indică preocuparea mare a rușilor față de furnizarea artileriei cu rază lungă pentru Ucraina.
  • Sâmbătă dimineața, rușii au lovit cu rachete rafinăria Komenciuk, aflată pe Nipru, în centrul Ucrainei.

Sursă alternativă: ISW

Folosim cookies