Război în Ucraina. Rușii revin în ofensivă la Harkov, pe Frontul de Est, și la nord de Herson, în sud, pentru a contracara acțiunile ucrainene din ultimele săptămâni. În Donbas, Severodonețk încă nu a fost complet cucerit.

Forțele armate din Belarus au început un exercițiu de “logistică, comandă și control”, care, de principiu, presupune mișcări de trupe și echipamente, dar ISW consideră că este improbabil ca țara de la nord de Ucraina să se alăture invaziei efectuate de Rusia, din cauza riscului unor răscoale interne care ar pune din nou în pericol stabilitatea regimului Lukașenko.

Frontul de Est. Rușii au reluat atacurile spre Harkov, încercând să redobândească zonele pierdute din jurul orașului. La Severodonețk încă nu au reușit să cucerească orașul. Au bombardat puternic zona industrială și le-au dat luptătorilor ucraineni baricadați în combinatul Azot un ultimatum de a-l părăsi până miercuri dimineață. Ofensivele dinspre nord spre Sloviansk și Lisiceansk nu au făcut progrese, iar Statul Major ucrainean susține că a doborât încă un elicopter Ka-52 pe această direcție. În schimb, dinspre sud acționează acum spre Bakhmut trupele private Wagner care vor forța probabil spre Lisiceansk, pentru că Armata Rusă tot nu a reușit traversarea râului Siverski.

Frontul de Sud. ISW consideră că ofensiva ucraineană din ultimele săptămâni din regiunea Herson a forțat trupele ruse să acorde prioritate operațiunilor defensive de-a lungul Axei de Sud. Forțele ucrainene au avansat până la 15-18 km de orașul Herson, iar rușii încearcă contraofensive în nordul regiunii, unde ucrainenii au stabilit un cap de pod peste râul Inhuleț și amenință să taie comunicațiile pe direcția Krivoi-Rog.
Totuși, în ultimele 24 de ore, rușii au efectuat mai mult bombardamente decât acțiuni ofensive la sol.

Sursă alternativă: ISW

Folosim cookies