Război în Ucraina. Explozii în orașul Donețk, aflat sub ocupație rusă din 2014. Separatiștii acuză Armata Ucraineană că folosește armele occidentale pentru a bombarda așezări urbane. Armata Rusă încă nu a reușit să cucerească Severodonețk, iar ucrainenii se apropie de Herson.

Mai multe explozii s-au produs luni seara în orașul Donețk (aproape 1 milion de locuitori, cel mai mare din Donbas), aflat sub ocupație din 2014, când separatiștii filoruți au proclamat o republică independentă cu același nume. Filme și poze postate pe rețelele de socializare indică faptul că, cel mai probabil, a fost vorba de un tir cu rachete Uragan, de producție sovietică, aflate atât în dotarea Armatei Ruse, cât și a celei Ucrainene. Totuși, Armata Ucraineană s-a ferit până acum să bombardeze zonele civile. Acuzațiile separatiștilor vin în contextul în care Ucraina se străduiește să obțină artilerie cu rază lungă de la partenerii săi occidentali, sub condiția de a nu folosi aceste arme împotriva teritoriului Federației Ruse. Donețk se află la doar 15 kilometri de linia de contact și a fost permanent în raza artileriei ucrainene, dar nu a fost bombardat deși nu este nevoie de artilerie cu rază lungă pentru asta.

Frontul de Est. Armata Rusă se străduiește în continuare să cucerească orașul Severodonețk și pretinde că luptătorii ucraineni ar fi fost înconjurați, după ce toate cele trei poduri care fac legătura peste Siverski cu Lisiceansk au fost distruse. Separatiștii susțin că podurile ar fi fost distruse chiar de ucraineni, lucru improbabil atâta timp cât aceștia încă luptă la est de râu.

Potrivit Statului Major Ucrainean atacurile rușilor dinspre Izium și Bakhmut spre Sloviansk au fost respinse, iar un elicopter de atac Ka-52 a fost doborât ieri în luptele din estul Ucrainei. Pe rețelele de socializare circulă informații privind o ofensivă a Armatei Ucrainene de la vest de Izium, dar cel mai probabil este vorba de o hărțuire în spatele liniilor Armatei Ruse.

Frontul de Sud. În ultimele 24 de ore s-au dus lupte puternice în nordul regiunii Herson, est de râul Inhuleț, acolo unde ucrainenii au stabilit un cap de pod încă de acum două săptămâni. Pe rețelele de socializare circulă informații privind avansarea Armatei Ucrainene direct spre orașul Herson, dar nu este clar dacă aceasta se află la 10 sau la 20 de kilometri de oraș. Este clar faptul că această ofensivă se desfășoară cu precauție, având în vedere fortificarea orașului de către Armata Rusă, precum și reținerea Armatei Ucrainene de a bombarda propriile așezări, ocupate de ruși.

Sursă alternativă: ISW

Folosim cookies