Arsenalul nuclear global este de așteptat să crească în următorii ani, pentru prima dată de la Războiul Rece, în timp ce riscul ca astfel de arme să fie utilizate este cel mai mare din ultimele decenii, arată Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

Invadarea Ucrainei de către Rusia și sprijinul occidental pentru Kiev a accentuat tensiunile între cele nouă state care dețin arme nucleare, la nivel mondial, mai arată SIPRI. În timp ce numărul de arme nucleare a scăzut ușor între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, este de așteptat ca stocurile globale de focoase să înceapă în curând să crească, situație de asemenea fără precedent, în ultimele decenii.

Toate statele cu arme nucleare își măresc sau își îmbunătățesc arsenalele și majoritatea și-au ascuțit retorica nucleară, precum și rolul pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor de apărare“, a declarat Wilfred Wan, directorul Programului de urmărire a armelor de distrugere în masă al SIPRI.

La trei zile după invadarea Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a pus în alertă maximă forțele nucleare ale Rusiei. El a avertizat, de asemenea, asupra consecințelor pentru țările care ar fi stat în calea acțiunilor Rusiei. De altfel, Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu un total de 5.977 de focoase, cu 550 mai multe decât Statele Unite. Cele două țări dețin mai mult de 90% din focoasele nucleare de la nivel mondial, dar, arată SIPRI, China își extinde capacitățile nucleare cu aproximativ 300 de silozuri noi de rachete de acest fel.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday