Război în Ucraina. Armata Ucraineană a reluat ofensiva pe Frontul de Sud, dinspre Nikolaev, direct spre Herson. În Donbas, rușii încă nu reușesc să își securizeze Severodonețk, la mai bine de două săptămâni de când au început asaltul asupra acestuia.

Frontul de Sud. ISW confirmă numeroasele raportări de pe rețelele de socializare ucrainene, potrivit cărora Armata Ucraineană a reluat contraofensiva în regiunea Herson, de această dată direct spre orașul Herson. Sunt raportate lupte pe o rază de 40 de kilometri în jurul orașului, iar după unele surse, ucrainenii au intrat într-o localitate aflată la 20 km NV de Herson. Incursiunile anterioare ale Armatei Ucrainene în regiunea Herson, peste râul Inhuleț, s-au făcut mult mai la nord, probabil cu scopul de a tăia avansarea rușilor spre Krivoi-Rog.

Cu o populație (îniante de război) de aproape 300 de mii de locuitori, acesta a fost primul oraș mai mare cucerit de ruși, la începutul invaziei. Importanța sa strategică este una deosebită, Herson fiind cap de pod peste Bugul de Sud, critic pentru avansarea rușilor dinspre Crimeea pe axa Nikolaev-Odesa. Oricum, Herson a fost puternic fortificat de Armata Rusă și este de așteptat ca eliberarea acestuia de către ucraineni să nu fie o misiune simplă.

Frontul de Est. La Severodonețk, Armata Ucraineană rezistă pe platforma combinatului chimic Azot. Potrivit unui oficial separatist, în combinat ar fi doar 3-400 de luptători ucraineni. Potrivit autorităților militare ucrainene, rușii încă nu controlează circa o treime din oraș (inclusiv zona industrială).

Pe rețelele de socializare circulă imagini cu luptele de stradă din Severodonețk și, deși evacuat și bombardat orașul nu reprezintă în sine decât o miză politică (prin perspectiva ordinului dat de Vladimir Putin de cucerire a regiunii Luhansk) concentrarea de forțe și eșecul armatei ruse de a înainta în această direcție încep să își spună cuvântul și pe alte fronturi de unde forțele au fost retrase pentru a fi aduse la Severodonețk. Controlul asupra orașului nu ar asigura un mare avantaj tactic, pentru că acest lucru tot nu ar permite Armatei Ruse să treacp râul Siverski și să avanseze spre Lisiceansk.

În ultimele zile rușii nu au mai atacat dinspre Liman, iar ofensivele dinspre NV și SE spre Sloviansk bat pasul pe loc. În continuare, Armata Rusă se străduiește să controleze Toșkivka, o localitate de la SE de Lisiceansk, pentru a putea traversa râul Siverski Doneț.

Sursă alternativă: ISW 

Folosim cookies