Război în Ucraina. Armata Rusă a încercat să treacă râul Siverski, pentru a încercui Severodonețk, dar ucrainenii au contraatacat în interiorul orașului și pretind că au recuperat 20% din teritoriul pierdut zilele trecute. Se prefigurează o bătălie urbană de durată, similară cu cea de la Mariupol.

ISW citează analiști militari ruși care arată că Armata Rusă a pierdut o cantitate imensă de echipamente și oameni, în cele două luni de când încearcă să forțeze între Izium și Donețk, pentru a încercui întregul Donbas. Aceleași surse susțin că Armata Rusă are grave probleme cu resursele medicale pe linia frontului, chirurgii ruși fiind nevoiți să opereze mai multe amputări decât ar fi fost necesare din lipsa unor echipamente simple, așa cum ar fi bandajele de presiune.

În ultimele 24 de ore, s-a dovedit că Armata Ucraineană nu a avut nicio clipă intenția să abandoneze Severodonețk, ci doar a efectuat o retragere strategică în interiorul orașului. Deși acesta nu are decât o importanță politică, ordinele primite de Armata Rusă de la Kremlin de a-l cuceri cu orice preț îi provoacă acesteia pierderi majore.

Bătălia pentru Donbas. Rușii au încercat să treacă râul Siverski pentru a încercui toată zona Lisiceansk-Severodonețk, ultima din Luhansk rămasă sub controlul ucrainenilor. Armata Ucraineană a anunțat că a respins această tentativă și a intrat pe contraatac recucerind o parte din Severodonețk.

Lupte sângeroase se poartă pe străzile din oraș, ucrainenii părând să aplice aceeași tactică de la Mariupol pentru a le provoca rușilor pierderi cât mai mari. Din cauza concentrării de forțe la Izium și Severodonețk, Armata Rusă a fost nevoită să intre în defensivă pe toate celelalte fronturi, inclusiv la Harkov și la Herson.

Frontul de Sud. O ofensivă rusă de la Herson spre nord s-a dovedit mult prea slabă pentru a recuceri pozițiile cucerite de ucraineni în zilele trecute și a fost respinsă. Potrivit ISW, rușii s-au retras pe pozițiile defensive pregătite anterior, preferând să bombardeze pozițiile ucrainene. De partea cealaltă, ucrainenii nu forțează încă această ofensivă, preferând să aplice aceeași tactică, specifică de la începutul războiului, în care taie liniile de aprovizionare ale rușilor, eliberând așezările după ce aceștia sunt forțați să se retragă. Acest tip de acțiune este oarecum firească, în condițiile în care Armata Ucraineană, firesc, evită să bombardeze zonele civile ocupate de ruși.

Sursă alternativă: ISW

Folosim cookies