O analiză realizată de Financial Times arată că marile companii de tehnologie din Rusia au fost scufundate într-o criză severă de sancțiunile occidentale, în urma interdicției de a mai furniza semiconductori, echipamente electrice și hardware pentru centrele de date. Cei mai mari producători de cipuri din lume, inclusiv Intel, Samsung, TSMC și Qualcomm, au oprit complet livrările către Rusia, iar China nu pare a fi foarte dornică de a veni în ajutorul aliatului său.

Controlul exporturilor asupra tehnologiei cu “dublă utilizare” (care poate avea atât aplicații civile, cât și militare), așa cum ar fi microcipurile, semiconductorii și serverele, ar putea avea efecte severe și de durată asupra economiei Rusiei, mai arată FT. Cele mai mari grupuri de telecomunicații rusești nu vor putea accesa echipamente de comunicații 5G, iar firmele de tehnologie și băncile rusești se luptă deja între ele pentru a putea folosi centrele de date (cloud) care le permit să-și desfășoare activitatea curentă. Rușii încearcă să cumperere însă componente second-hand 4G, din țările care renunță la această tehnologie pentru a face pasul spre 5G.

Totuși, Rusia nu are un sector tehnologic avansat și, înainte de război, absorbea mai puțin de 1% din producția mondială de semiconductori. De aceea, sancțiunile occidentale au avut un impact limitat pe termen scurt, țara fiind afectată la început chiar mai puțin decât a fost China în 2019, când SUA au impus restricții privind transferul de tehnologie către unele companii chineze.Totuși, odată cu trecerea timpului, Rusia are dificultăți inclusiv în menținerea operațională a structurilor existente.

În trecut, Rusia s-a bazat și pe lanțuri de aprovizionare neautorizate, făcând rost de echipamente tehnologice și militare prin revânzători din Asia și Africa. Dar lipsa globală de cipuri și echipamnete critice pentru IT a închis chiar și aceste canale.

“Unele firme rusești își fac rute de aprovizionare din Kazahstan, altele încearcă să se aprovizioneze prin firme chineze. Există o rezervă de componente în depozitele rusești . . . dar nu este volumul necesar, iar prețurile s-au dublat”, a declarat pentru FT Karen Kazarian, șeful Internet Research Institute din Moscova.

Întrucât țara nu poate exporta o mare parte din materiile prime pe care le produce, economiștii se așteaptă ca produsul intern brut al Rusiei să se contracte cu până la 15% în acest an.

Analiza integrală pe Financial Times

Foto: Nordroden | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday