Oficialii însărcinați cu gestionarea financiară a UE reamintesc că blocul comunitar s-a angajat să cheltuie cel puțin 20% din bugetul stabilit pentru perioada 2014-2020 pentru a combate schimbările climatice și, potrivit Uniunii, acest obiectiv a fost atins, cheltuind în perioada respectivă 216 miliarde de euro. 

Totuși, Curtea de Conturi Europeană (CCE) a realizat o amplă analiză în acest sens și a ajuns la concluzia că aceste cheltuieli declarate au fost cu cel puțin 72 de miliarde de euro mai mari decât cifrele reale, iar în realitate, cifra reală se apropie de 144 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 13% din bugetul total pe perioada 2014-2020. Motivul, explică Curtea, este că “nu toate cheltuielile din bugetul UE raportate și legate de domeniul climatic au fost, de fapt, relevante pentru acțiunile de combatere a schimbărilor climatice”. 

De exemplu, subvențiile pentru agricultură au reprezentat 80% din cheltuielile UE din “domeniul climatic”, despre care CCE spune că multe dintre ele au fost etichetate greșit. Reuters transmite că, în timp ce unele scheme au avut o contribuție solidă la combaterea schimbărilor climatice, de exemplu dezvoltarea stocării carbonului din sol, altele au avut un impact redus asupra climei – precum diversificarea culturilor agricole.

Într-un comunicat oficial, Comisia Europeeană a susținut evaluarea inițială conform căreia obiectivul de 20% din buget a fost atins, dar a acceptat unele dintre recomandările Curții de Conturi, inclusiv cea de a prezenta dovezi științifice pentru a evalua contribuția la combaterea schimbărilor climatice a cheltuielilor agricole.

Uniunea Europeană folosește un sistem bazat pe punctaj pentru a stabili contribuțiile  pentru combaterea problemelor din domeniul climatic. Auditorii CCE spun că acest sistem este “plin de slăbiciuni”, implică aproximări semnificative și nu este de încredere, deoarece nu evaluează impactul real pe care proiectele le au, odată ce banii sunt cheltuiți.

CCE a avertizat că UE nu a remediat nici până acum scurgerile din sistemul său de urmărire a cheltuielilor pentru climă, punând astfel în potențial pericol obiectivul blocului comunitar de a cheltui în domeniul climatic 30% din bugetul pentru perioada 2021-2027 și 37% din fondul de redresare după pandemia de Covid. 

Sursa: Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday