Guvernele lumii vor primi un raport realizat de experți care au documentat acțiunile Rusiei din Ucraina și au ajuns la concluzia că Vladimir Putin a incitat la genocid, iar Armata Rusă a comis astfel de acte în timpul invaziei.

Potrivit CNN, Institutul New Lines pentru Strategie și Politică din SUA și Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului din Canada au efectuat un raport conform căruia acțiunile Rusiei incită la genocid și comit atrocități menite să distrugă poporul ucrainean. Raportul celor două instituții, care a fost semnat de peste 30 de juriști experți în genocid acuză Rusia că a încălcat mai multe articole, cu privire la genocid, din Convenția Națiunilor Unite.

“Am reunit experți juridici de top din întreaga lume, care au examinat apoi toate dovezile și au ajuns la concluzia că Federația Rusă poartă responsabilitatea pentru încălcările Convenției de genocid în Ucraina”, a declarat Azeem Ibrahim de la Institutul New Lines pentru CNN. Ibrahim a vizitat Ucraina în martie pentru a aduna dovezi pentru raport.

Raportul celor două instituții urmează să fie trimis către guvernele, parlamentele și organizațiile internaționale din întreaga lume. Analiza arată că oficiali ai Rusiei au orchestrat până în prezent genocidul din Ucraina și că îl continuă negând existența unei identități ucrainene, inclusiv prin vocea președintelui Vladimir Putin. Fiecare țară semnatară a Convenției de genocid, adică 151 de țări, inclusiv Federația Rusă, fiecare țară trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt acestui lucru, altfel vor încălca și convenția”, a declarat un membru al echipei care a întocmit raportul.

Experții au avut în vedere inclusiv rapoartele acțiunilor din Bucea, Starii Bukiv, regiunile Sumî și Cernihiv, care au dovedit acțiuni deliberate ale Rusiei de a ataca adăposturile, culoarele de evacuare ale civililor și unitățile sanitare, alături de bombardarea zonelor rezidențiale, precum și violuri, furturi de cereale și deportări forțate, toate fiind acțiuni specifice actelor de genocid. De asemenea, în cadrul raportului, experții au comparat acțiunile Rusiei din Ucraina cu masacrul de la Srebrenița (Bosnia) din 1995, când peste 7.000 de musulmani au fost uciși.

Comisia care s-a ocupat de raport a fost implicată de-a lungul timpului și în alte acțiuni de acest gen,din ea făcând parte inclusiv David Scheffer, care a avut un rol foarte important în discuțiile de stabilire a Curții Penale Internaționale ca primul ambasador al SUA pentru problematici legate de  crimelor de război, dar și alți experți.

Sursa: CNN

Folosim cookies