Cancelarul german Olaf Scholz, care a refuzat încă de la începutul conflictului ruso-ucrainean să trimită tancuri Ucrainei, a acceptat totuși ca țara sa să trimită blindate antiaeriene Gepard. Acest tip de vehicule nu a fost însă cerut de Ucraina, care avea nevoie de tancuri. După noua ofensivă din Donbas, cererile Ucrainei s-au intensificat, iar din această cauză, presiunile și criticile celorlalte state europene la adresa cancelarului german au continuat, remarcă Politico. 

Recent, președintele polonez Andrzej Duda l-a acuzat pe Scholz că și-a încălcat promisiunile făcute cu privire la războiul pe care Ucraina este nevoită să îl poarte de trei luni. Acuzația vine în contextul în care Polonia a trimis către Ucraina 200 de tancuri de fabricație sovietică ce trebuiau să fie înlocuite cu tancuri germane moderne. Această ofertă a fost făcută de Germania și altor state membre NATO din flancul estic, cancelarul spunând că preferă să dea aliaților vehicule de luptă Marder, folosite pentru a transporta soldați pe câmpul de luptă, și tancuri Leopard. La rândul lor, aceste țări urmau să trimită Ucrainei tancuri de fabricație sovietică pe care ucrainenii știu deja să le folosească.

Atitudinea cancelarului nu este susținută nici de colegii din cadrul coaliției de guvernare. ”Critica Poloniei este de înțeles”, a spus Anton Hofreiter, deputat al Verzilor și președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului. ”Germania are oricum o reputație dificilă în UE, pentru că ne coordonăm prea puțin cu partenerii noștri europeni. Trebuie să lucrăm urgent la asta.” Lipsa de răspuns a Germaniei la cererile Ucrainei nu este însă nouă. Înainte ca Rusia să pornească războiul, Ucraina a solicitat Germaniei, care este unul dintre cei mai mari exportatori de armament din lume, vehicule de luptă pentru infanterie  Marder și tancuri Leopard.

Guvernul german a prezentat o serie de argumente pentru a motiva atitudinea ezitantă față de cererile Kievului. Olaf Scholz a spus mai întâi că nu poate livra arme în zonele de criză, iar mai apoi că tancurile germane necesită prea multă pregătire pentru soldații ucrainei. De asemenea, un alt motiv este cel că Berlinul nu poate da niciun tanc din rezervele proprii. Cu toate acestea, companiile producătoare de armament spun că, dacă ar avea aprobarea guvernului german, ar putea repara și livra o parte din tancurile dezafectate. 

În final, cancelarul Scholz a spus că nu vrea să repete greșelile făcute în Primul Război Mondial de împăratul Wilhelm al II-lea. Acesta a afirmat că un ajutor prea mare oferit de Occident Ucrainei ar putea duce la pornirea unui nou război mondial. ”Nu vom face nimic care să facă din NATO parte a războiului”, a spus Scholz. Politico mai explică faptul că în discuție este și trecutul nazist al Germaniei, iar astfel oficialii germani se tem și de un potențial scenariu în care tancurile germane ar putea ajunge în final – intenționat sau nu – să lovească ținte de pe teritoriile Rusiei.

Adjunctul ministrului german al Apărării, Siemtje Möller, a declarat săptămâna aceasta, pentru a justifica de ce nu vrea să trimită blindate Marders din anii 1970, că statele membre NATO au convenit să nu trimită tancuri sau vehicule de luptă occidentale în Ucraina: “Este o poziție unificată, nu numai în guvernul german, ci și în cadrul națiunilor occidentale, să nu furnizeze vehicule de luptă pentru infanterie sau tancuri de luptă”. Reprezentanții opoziției au reacționat imediat spunând că ”Un astfel de acord nu există”. 

Cu toate acestea, Berlinul a promis săptămâna aceasta că va trimite un prim set de 15 tancuri antiaeriene Gepard în Ucraina până la sfârșitul lunii iulie și că va antrena echipajele de tancuri ucrainene. De asemenea, germanii s-au angajat să furnizeze încă 15 astfel de tancuri până la sfârșitul lunii august. Experții spun că aceste tancuri sunt de ultimă generație în ceea ce privește identificarea aeronavelor sau a elicopterelor și că le poate neutraliza rapid, dar pot fi folosite și împotriva țintelor terestre.

 Pe lângă acestea, livrarea tancurilor Gepard este foarte importantă prin tehnologia pe care acestea o folosesc. Deși Gepard a fost proiectat la mijlocul anilor 1960 și a început să fie folosit din anii 1970, sistemul a fost îmbunătățit constant cu sisteme electronice de ultimă generație. Germania este primul stat occidental care livrează către Ucraina astfel de tancuri. Cu toate acestea, procurarea muniției va fi o provocare, întrucât Germania nu o poate asigura, ci trebuie comandată din alte țări. De asemenea, soldații germani au început să îi antreneze pe cei ucraineni pe blindate de tip Panzerhaubitze 2000, vehicule pe șenile cu tun, autopropulsate, capabile să lovească ținte aflate până la 40 de km distanță.

Totși, reținerile guvernului german semnalează că este puțin probabil ca Scholz să aprobe livrarea blindatelor Marder sau a tancurilor Leopard pentru Ucraina în curând, cu excepția cazului în care o decizie a SUA sau a altor aliați de a furniza tancuri occidentale moderne obligă Berlinul să-și schimbe politica privind armamentul livrat Ucrainei. Politico conchide afirmând că atunci când vine vorba de câștigarea războiului, Ucraina nu ar trebui să se uite spre Germania”.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday