Orientul Mijlociu se confruntă de o lună cu una dintre cele mai grave crize provocate de furtunile de nisip în regiune, notează CNN. Mii de persoane au ajuns în spitale cu probleme de respirație din cauza prafului din aer. În Siria, unitățile medicale au început deja să aprovizioneze stocurile de recipiente cu oxigen. Întreprinderile și școlile au fost închise în Bagdad (Irak), în timp ce Iranul a suspendat temporar zborurile, iar Kuweit a oprit traficul maritim. De exemplu, în Irak au avut loc nouă furtuni majore de la începutul lui aprilie până în prezent.

Furtunile de nisip și, totodată, schimbările climatice, amenință să imobilizeze o regiune vitală pentru economia globală. Incertitudinile afectează fiecare domeniu, de la prețul gazului la pompă în SUA, până la timpul de livrare de produse la nivel internațional. Având trei căi navigabile strategice importante și fiind “gazdă” pentru aproape jumătate din rezervele globale de petrol cunoscute, Orientul Mijlociu este crucial pentru comerțul global și pentru furnizarea de energie la nivel mondial. 

Unul dintre cele mai cunoscute exemple este evenimentul din luna martie a anului trecut, când Nava Ever Given a blocat Canalul Suez, după ce o furtună de nisip a afectat cursul navei. Traficul maritim între Europa și Asia a fost blocat atunci timp de șase zile.

Experții avertizează că fenomenul merge doar în direcția greșită și se agravează constant. Furtunile de nisip sunt, parțial, rezultatul schimbărilor climatice care provoacă o atmosferă mult mai caldă și uscată a regiunii. Experții mai spun că furtunile de nisip din ce în ce mai amenințătoare sunt cauzate și de anii de gestionare precară a terenurilor și a surselor de apă în țări precum Irak și Iran, provocând în final intensificarea deșertificării și eroziunea solului. Un sol mai uscat înseamnă că mai multe surse de praf pot fi luate de vânturile puternice care bat peste Orientul Mijlociu. 

Unii experți spun, de asemenea, că anii de război din regiune au jucat un rol în degradarea solului, care a dus la creșterea cantității de praf din aer. Alți specialiști susțin, potrivit CNN, că furtunile de nisip sunt totodată și efectul schimbărilor climatice din zonele arctice și topirea ghețarilor. 

Potrivit Băncii Mondiale, fenomenul atmosferic provoacă anual pierderi pentru economia din regiune de aproximativ 13 miliarde de dolari. În timp ce unele țări din regiune nu s-au grăbit să găsească metode pentru a combate fenomenul, alte state au început deja să stabilească demersuri în acest sens. Luna trecută, Irak a anunțat că va reabilita zece oaze din deșertul său de vest pentru a combate creșterea numărului de furtuni de nisip. Multe dintre aceste proiecte însă au fost blocate din cauza administrării financiare greșite. Arabia Saudită s-a angajat să planteze 10 miliarde de copaci în țară și încă 40 de miliarde în regiune. 

Cu toate acestea, specialiștii mai explică pentru CNN că combaterea fenomenului necesită un efort mai mare, iar dacă țările din Orientul Mijlociu nu acționează curând, concomitent, consecințele pentru regiune și pentru restul lumii, din punct de vedere economic, vor fi devastatoare. 

Sursa: CNN 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday