Fostul președinte George W. Bush se afla de mai mult timp “în atenția” unui cetățean irakian care plănuia uciderea sa, explică autoritățile americane. Shihab Ahmed dorea să introducă ilegal alți doi cetățeni irakieni în SUA, prin Mexic, pentru a-l ajuta la aplicarea planului. Există indicii conform cărora cei doi ar fi fost în trecut agenți de informații irakieni cu experiență în acțiuni de asasinat.

Shihab Ahmed  venise în SUA în 2020 și depusese o cerere de azil. FBI presupune că acesta ar fi fost un traficant de persoane și că aparținea unui grup numit  Al-Raed, care are sediul la Qatar. Tot FBI informează că cetățeanul irakian dorea să îl ucidă pe fostul președinte întrucât îl considera vinovat pentru uciderea multor irakieni” și “destrămarea” Irakului. De altfel, își dorea să ia parte la acțiune considerând că acest lucru ar reprezenta “o mândrie”. Autoritățile americane spun că acesta era simpatizant declarat al grupării ISIS, dar din primele date, nu era și membru.

Planul a fost pregătit cu mult timp înainte, iar astfel Shihab Ahmed a căutat insigne și uniforme false de poliție, s-a interesat de modul în care cetățenii irakieni care urmau să-l ajute pot pătrunde și ieși din Statele Unite fără a fi descoperiți și, totodată, a mers în apropierea reședinței lui Bush din Dallas pentru a strânge informațiile necesare. 

Shihab Ahmed riscă 10 ani de închisoare pentru încercarea de introducere în mod ilegal a unor persoane în SUA și 20 pentru tentativă de ucidere a unui fost oficial american. Un reprezentat al lui George W. Bush a declarat că fostul președinte “are toată încrederea în Serviciul Secret al Statelor Unite și în comunitățile de poliție și informații”.

Sursa: BBC

Foto:  Christopher Halloran | Dreamstime.com

Folosim cookies