În primul raport al Comisiei Europene privind spațiul Schengen pentru 2022, executivul reiterează, printre altele, importanța finalizării spațiului Schengen și invită Consiliul UE să adopte deciziile care să permită Croației, precum și României și Bulgariei să devină în mod oficial parte a acestui spațiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile. Același lucru este valabil în cazul Ciprului, odată ce această țară finalizează cu succes procesul de evaluare Schengen.

Totodată, executivul a stabilit o listă de acțiuni prioritare pentru perioada 2022 – 2023, care urmează să fie abordate atât la nivel național, cât și european: 

  • punerea în aplicare a noii arhitecturi informatice și a noului cadru de interoperabilitate pentru gestionarea frontierelor; 
  • valorificarea deplină a instrumentelor de cooperare transfrontalieră; 
  • asigurarea efectuării de verificări sistematice la frontierele externe în cazul tuturor călătorilor; 
  • asigurarea faptului că Frontex își atinge întregul potențial al mandatului său;
  • eliminarea tuturor controalelor efectuate pe o perioadă îndelungată la frontierele interne și adoptarea Codului frontierelor Schengen revizuit.

Sunt necesare eforturi suplimentare, în special în domeniul returnării și al Sistemului de Informații Schengen. Într-adevăr, într-un spațiu fără controale la frontierele interne, cooperarea polițienească solidă între statele membre, alături de punerea în aplicare eficace a sistemelor informatice la scară largă, în special a Sistemului de Informații Schengen, precum și politicile eficace în materie de returnare și de vize sunt indispensabile, se mai arată în raportul CE.

Raportul Comisiei va constitui baza discuțiilor din luna iunie dintre membrii Parlamentului European și miniștrii Afacerilor Interne, cu ocazia Forumului Schengen și a Consiliului Schengen. 

În prezent, țările membre UE care nu fac parte din Spațiul Schengen sunt România, Bulgaria, Croația, Cipru, cu toate că primele două au primit evaluări pozitive privind integrarea în 2011, respectiv 2010. Zilnic, circa 3,5 milioane de persoane trec dintr-o țară a Spațiului în alta, potrivit Comisiei Europene.

Sursa: Comisia Europeană 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday