În a 90-a zi de război, oficialii ucraineni susțin că Armata Rusă avansează în Donbas aplicând o altfel de tactică a “pământului pârjolit”, curățând printr-un foc imprecis de artilerie totul înainte de avansul infanteriei și al forțelor mecanizate.

Potrivit tot ucrainenilor, peste 29 de mii de soldați ruși (aproximativ 15% din totalul trupelor disponibile la începutul invaziei) și-au pierdut viața, numărul tancurilor și al blindatelor distruse ar fi de câteva mii, iar aviația rusă ar fi pierdut peste 200 de avioane (dintr-un total estimat la 500, la începutul invaziei) și peste 100 de elicoptere.

Rusia a renunțat la obiectivul de a cuceri Kievul, și este în imposibilitate de a mai amenința Harkovul și Odesa, cele mai mari orașe ucrainene și principalele sale ținte din februarie.

Nu a renunțat la obiectivul de a cuceri Donbasul istoric. Format din regiunile administrative Luhansk și Donețk, acesta este în prezent sub controlul Armatei Ruse în proporție de 70%, față de 30% din teritoriu cât aveau republicile separatiste înainte de conflict. Cu excepția Donețk și Luhansk, ocupate în 2014, cele mai importante orașe ucrainene ocupate de ruși în cele trei luni de conflict sunt Herson și Mariupol, ultimul distrus complet.

Poisoned Sea of Azov area

Nu există o estimare a pagubelor sau a pierderilor militare suferite de Armata Ucraineană, dar este posibil ca aceasta să aibă astăzi o capacitate de luptă mai mare decât la începutul conflictului, ca urmare a furnizărilor de armament și piese de schimb pentru aviație trimise de țările NATO. După unele estimări, Ucraina și Rusia poartă acum un război relativ echilibrat din punct de vedere al numărului de tancuri, Rusia păstrând un oarecare avantaj în privința numărului de unități de artilerie.

Frontul de Est. În ultimele 24 de ore, trupele ruse au făcut avansări limitate în Donbas, în efortul de a încercui orașul Severodonețk. În același timp, ofensivele, până acum blocate, dinspre Izium și Donețk, în tentativa de a obține o încercuire mai mare, a întregului Donbas, par a fi fost reluate. Totuși, în acest efort rușii înregistrează zilnic pierderi extrem de costisitoare. Statul Major Ucrainean are informații că Armata Rusă scoate din depozite vechile tancuri T-62, care nu se mai fac de aproape 50 de ani, iar ultima dată au fost folosite la invadarea Georgiei, în urmă cu 14 ani. În același timp, în Rusia a reînceput o dezbatere privind necesitatea unei mobilizări generale, iar săptămânal sunt incendiate centre de recrutare de pe tot cuprinsul Federației Ruse.

Frontul de Sud. Deși ofensiva rusă spre Nikolaev/Odesa, Krivoi-Rog și Zaporijie este blocată de mai bine de două luni, nu este clar dacă intenția Armatei Ruse este de reluare a acesteia pe termen scurt. Rușii construiesc linii defensive duble în regiunea Herson, pentru a preveni o contraofensivă ucraineană. În același timp, acumulările de forțe de la sud de Nipru, sugerează intenția de a ataca și încercui orașul Zaporijie dinspre est și dinspre vest.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday