Refugiati ucraineni trec granita in Romania prin vama Isaccea, Tulcea, 1 Martie 2022. Inquam Photos / Bogdan Buda

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, remarcă faptul că “100 de milioane de persoane forțate să fugă din cauza conflictelor, a încălcărilor drepturilor omului și a persecuţiilor reprezintă o cifră cruntă și îngrijorătoare, dar și un record care nu ar fi trebuit niciodată atins”. Această creștere s-a produs odată cu războiul pe care Rusia l-a pornit în Ucraina. Datele ONU arată că acest conflict a determinat strămutarea a 8 milioane de persoane în interiorul Ucrainei, la care se adaugă încă 6 milioane care au părăsit țara.

ONU remarcă faptul că situația era extrem de gravă dinaintea războiului din Ucraina, însă din februarie, problemele s-au accentuat și mai mult. Numărul persoanelor strămutate era în creștere încă din 2021, la sfârșitul anului trecut ajungând la 90 de milioane forțate în același timp să-și părăsească locuințele, din cauza conflictelor din Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan și Republica Democrată Congo. Reuters reamintește că săptămâna trecută, un organism umanitar a prezentat date conform cărora numărul celor strămutați în propriile țări urcase la sfârșitul anului trecut la 60 de milioane, un record. 

“Pentru a inversa această tendință, singurul răspuns este pacea și stabilitatea, astfel încât oamenii nevinovați să nu fie forțați să joace între pericolul acut acasă sau fuga precară și exil”, a adăugat Filippo Grandi.

Sursa: ONU

Folosim cookies