Război în Ucraina. Armata Rusă desfășoară o amplă ofensivă pentru încercuirea ultimului oraș deținut de ucraineni în regiunea Luhansk și a reluat acțiunile de cucerire a întregii linii de apărare din Donbas. Rușii încă au superioritate în materie de artilerie.

În ultima săptămână Armata Rusă a avansat, dar limitat, în Donbas, în timp ce Armata Ucraineană a continuat să elibereze localități de lângă Harkov și a întreprins atacuri asupra echipamentelor ruse de la Izium.

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, spune că ucrainenii au acum armament greu care să le permită o ofensivă, dar aceasta întârzie. După alte estimări, rușii au în continuare superioritate în materie de artilerie. Potrivit The Washington Post, pachetul de 40 de miliarde de dolari, aprobat în această săptămână de Senatul SUA, include antiaeriană performantă Patriot, precum și artilerie cu rază lungă (probabil Himars sau M270).

Donbas. Armata Ucraineană preferă în continuare să izoleze și să distrugă coloanele ruse care desfășoară incursiuni de la Izium spre Sloviansk. Tactica rușilor este însă acum diferită de cea experimentată catastrofal în Bătălia pentru Kiev, incursiunile sunt precedate de bombardamente severe, iar apoi se desfășoară mai limitat, până la consolidarea flancurilor.

Începând de joi, Armata Rusă desfășoară ceea ce pare a fi o ofensivă amplă pentru încercuirea orașului Severodonețk (100 de mii de locuitori), ultimul deținut de ucraineni în regiunea administrativă Luhansk. Totuși, apărarea ucraineană pe toată linia frontului din Donbas (Luhansk și Donețk) s-a dovedit extrem de solidă, iar spargerile frontului în diferite puncte nu au permis rușilor avansuri consitente. Pe rețelele ruse au apărut imagini și informații privind desfășurarea, la nord de Severodonețk, a blindatelor BMPT Terminator, cele mai noi arme de acest tip ale Armatei Ruse. Acestea sunt concepute pentru luptă urbană și sprijin de infanterie pentru diviziile de tancuri.

În ultimele 24 de ore, rușii au mai efectuat și trei incursiuni spre Sloviansk, două dinspre Izium și una dinspre Donețk, dovedind că nu au renunțat la ideea de a realiza o încercuire amplă a întregului Donbas, așa cum părea a fi planul lor inițial.

Deși ucrainenii au deschis o ofensivă spre Izium încă de acum o săptămână, acțiunile lor spre acest punct de concentrare al trupelor ruse s-au dovedit a fi limitate la atacuri de hărțuire și distrugere a logisticii Armatei Ruse.

Frontul de Sud. Rusia anunță că ultimii apărători de la Azovstal s-au predat, dar ISW consideră că numărul de 2000 de prizonieri ar putea fi exagerat, din rațiuni de propagandă. Armatei Ruse i-au luat aproape trei luni pentru a cuceri Mariupol, concentrând forțe și mijloace de luptă care au înregistrat pierderi foarte mari.

Statul Major Ucrainean susține că, la Herson, forțele ruse construiesc o a doua linie defensivă, ceea ce probabil indică faptul că acestea se așteaptă la o contraofensivă ucraineană. În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat cu rachete și artilerie puncte din regiunile Zaporijie, Herson, Odesa și Dnipropetrovsk.

Sursă alternativă: ISW

Folosim cookies