Război în Ucraina. Rusia pretinde că deține controlul deplin asupra uzinei Azovstal din Mariupol, după ce ultimul grup de 531 de luptători ucraineni s-a predat.

Ministerul rus al Apărării a transmis că deține controlul complet al uzinei Azovstal din orașul Mariupol, după ce ultimii luptători ucraineni s-au predat. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente. Azi dimineață, Kievul le-a ordonat din nou forțelor proprii rămase în uzină să înceteze lupta.

Agenția de presă TASS relatează că Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, i-a raportat lui Putin despre finalizarea operațiunii de la Azovstal și “eliberarea completă a uzinei și a orașului Mariupol de soldații ucraineni“.

Teritoriul uzinei metalurgice Azovstal din Mariupol, unde un grup de soldați ucraineni ai formației naziste Azov a fost blocat din 21 aprilie, a fost complet eliberat“, a transmis și un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Așa-numitul <comandant> al naziștilor Azov a fost scos de pe teritoriul fabricii într-o mașină blindată specială, din cauza urii locuitorilor din Mariupol și a dorinței acestora de a-l pedepsi pentru numeroase atrocități”, susține Ministerul rus al Apărării.

Potrivit autorităților ruse, începând din 16 mai un total de 2.439 de militari ucraineni au depus armele.

Uzina Azovstal a fost ultimul bastion de rezistență ucraineană din Mariupol, oraș-port asediat de trupele ruse încă de la începuturile invadării Ucrainei.

Surse: DW, BBC.

Folosim cookies