Poliția Română explică faptul că opt percheziții au avut loc vineri în Bistrița-Năsăud și Maramureș, în urma cărora au fost reținuți șapte suspecți. Concomitent, pe teritoriul Italiei, au fost efectuate 13 percheziții domiciliare și pe teritoriul Germaniei au fost efectuate două, în cadrul cărora au fost reținute alte șase persoane.

Conform Europol, femeile din gruparea criminală erau angajate sub formă de îngrijitoare la domiciliu pentru bărbați din Calabria (sudul Italiei) cu vârste între 70 – 90 de ani. Ulterior, acestea aveau sarcina de a-i convinge pe bătrâni să le împrumute sume mari de bani prin diverse metode. În cazul în care aceștia refuzau, tinerele erau instruite să recurgă la metode mai periculoase, astfel că victimele erau în final tâlhărite. Într-unul dintre cazuri, o victimă a suferit infarct după ce i-a fost administrat în secret Valium, iar apoi i-a fost jefuită casa.

Unei alte victime i-au fost furați 20 de mii de euro. În total, anchetatorii estimează că gruparea a reușit să obțină peste un milion de euro cu ajutorul acestei escrocherii. Banii erau trimiși în România, unde erau spălați prin investiții în imobiliare, vehicule și aur. În timpul anchetei, oamenii legii au identificat aproape 60 de membri ai bandei criminale, dintre care 16 fiind “persoane-cheie”. Ancheta a implicat autorități din Germania, Olanda, Italia și România.

Surse: Europol, Poliția Română

Folosim cookies