Rusia oprește de mâine exporturile de gaze naturale către Finlanda, în contextul în care autoritățile de la Helsinki au depus cerere de aderare la NATO și au refuzat plata în ruble.

Compania finlandeză de stat Gasum, însărcinată cu gestionarea importurilor de gaze naturale, anunță că a primit o informare din partea Gazprom în care menționează că Rusia va tăia livrările de gaze spre Finlanda: “În după-amiaza zilei de vineri, 20 mai, Gazprom Export a informat Gasum că livrările de gaze naturale către Finlanda, în baza contractului de furnizare cu Gasum, vor fi întrerupte de sâmbătă, 21 mai”.

Oficialii finlandezi au emis un comunicat de presă în care informează populația că necesarul de gaze naturale va fi asigurat prin conducta Balticconnector (foto), care leagă Finlanda de Estonia. Această conductă a început să fie folosită în 2020, chiar cu scopul de a reduce influența Gazprom în regiune.

Directorul companiei Gasum transmite că “ne-am pregătit cu atenție pentru acest moment și nu vor fi întreruperi în rețeaua națională de gaze naturale. Vom putea să furnizăm gazul necesar în următoarele luni.”

Încă de marți, Gasum anticipase o eventuală întrerupere a alimentării cu gaze naturale ruseşti, din cauza refuzului său de a plăti în ruble grupului rusesc Gazprom. Tensiunile dintre cele două țări au crescut odată cu solicitarea Finlandei de a adera la NATO. De altfel, Rusia a suspendat și furnizarea de energie electrică Finlandei, la o zi după ce statul nordic și-a făcut publică intenția de aderare.

Sursă alternativă: The Guardian

Harta/Foto: Comisia Europeană/Dreamstime Michalsuszycki

Folosim cookies