“Dacă sistemul energetic al Ucrainei este gata să primească și să plătească, atunci centrala va funcționa pentru Ucraina. Dacă nu, atunci va funcționa pentru Rusia”, a declarat vicepremierul rus Marat Khusnullin, citat de AFP. Declarațiile au fost făcute pe fondul afirmațiilor recente ale oficialilor ruși conform cărora “Rusia intenționează să rămână mult timp în sudul Ucrainei”. 

Avem multă experiență în lucrul cu centrale nucleare, avem companii în Rusia specializate în acest sens”, a mai spus Khusnullin. În răspuns, purtătorul de cuvânt al companiei de energie nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a declarat că rușii ”nu au capacitatea tehnică de a furniza energie de la centrala nucleară Zaporojie către Rusia sau Crimeea”. Acesta a adăugat că centrala a continuat să alimenteze rețeaua electrică națională și că Rusia nu poate să o oprească. Centrala nucleară Zaporojie din Energodar este una dintre cele mai mari din Europa, iar anul trecut a generat aproape jumătate din energia electrică a țării.

Amintim că centrala nucleară a fost capturată de trupele ruse la începutul lunii martie, când rușii chiar au bombardat zonele din apropierea centralei, stârnind îngrijorare cu privire la posibilitatea unui dezastru nuclear.

Sursă alternativă: Barrons

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday