Potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti, “președintele Aleksandr Lukașenko a semnat legea care prevede posibilitatea pedepsei cu moartea pentru tentative de acte teroriste“. Până în prezent, erau condamnați la moarte doar cei vinovați de comiterea efectivă a actelor de terorism.

Astfel, persoanele condamnate inclusiv pentru “tentativa” pregătirii unui atac primesc pedeapsa capitală, potrivit decretului prezidențial publicat miercuri și preluat de agențiile ruse. Sunt vizați mulți activiști din opoziție, inclusiv liderul din exil, Svetlana Tihanovskaia.

La sfârșitul lunii martie, Camera inferioară a parlamentului din Belarus a aprobat modificarea codului penal privind acțiunile teroriste, după ce mai multe sectoare ale rețelei feroviare au fost sabotate, pentru a îngreuna aprovizionarea trupelor Ruse desfășurate în Ucraina. “Forțele distructive continuă activitatea teroristă și extremistă, încercând să zdruncine situația din Belarus, provocând instabilitate internă și conflicte”, declara atunci purtătorul de cuvânt al guvernului bielorus.

Belarus, fostă parte a Uniunii Sovietice, este un aliat devotat al Rusiei și a servit drept teren de pregătire pentru ca forțele ruse să lanseze invazia din 24 februarie în Ucraina. Minsk neagă implicarea directă în conflict, dar recunoaște că teritoriul său a fost folosit de facto pentru invazie. Pe tot parcursul atacului, mass-media de opoziție a relatat că au fost comise zeci de acte de sabotaj pe calea ferată din Belarus, pentru încetinirea progresului forțelor ruse pe fronturile din Ucraina.

În urma protestelor antiguvernamentale masive din vara anului 2020, mai multe persoane au fost acuzate de terorism, pentru infracțiuni care anterior ar fi fost considerate “huliganism”. Potrivit presei internaționale, o persoană a fost acuzată de terorism pentru că a turnat vopsea roșie peste mașina unui judecător, iar o alta pentru că a aruncat o piatră în fereastra unui procuror.

Surse: Euronews, Ria

Foto: Malivoja | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday