La recenta reuniune a miniștrilor de Externe din țările membre ale Uniunii Europene, ministrul lituanian a spus că “întregul bloc comunitar este ținut ostatic de către un singur stat membru”, fără a-l numi. Totuși, presa internațională a identificat rapid că este vorba de Ungaria, care s-a opus inițial unui embargo în privința țițeiului rusesc, dar apoi a încercat să negocieze o derogare, pe care până acum n-a acceptat-o.

În urma reuniunii, Josep Borrell, șeful politicii externe europene, a recunoscut că nu s-a ajuns la unanimitate în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, dar că au fost clarificate problemele ridicate de Budapesta. 

Viktor Orban, premierul Ungariei, a declarat luni că țara sa nu se va opune unui embargo, atâta timp cât nu există riscuri pentru securitatea energetică ungară. Într-un discurs după învestirea în cel de-al patrulea mandat, a spus că și Uniunea Europeană are o parte din vină pentru creșterea prețurilor la energie: “În fiecare zi, Bruxelles-ul abuzează de puterea sa și încearcă să ne impună lucruri pe care noi nu le vrem”. Și ministrul său de Externe a cerut UE să vină cu propuneri, adăugând că va costa țara între 15 și 18 miliarde de euro să-și modernizeze infrastructura energetică pentru a scăpa de dependența de Rusia. 

În aceste condiții, Ungaria ține singură pe loc un embargo pentru care este necesară unanimitatea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, remarcă The Guardian.

Ursula von der Leyen a propus deja de 12 zile o renunțare treptată la țițeiul rusesc, plan de la care a făcut deja concesii. De exemplu, la cererea Ciprului și a Greciei a renunțat să mai interzică navelor sub patronaj european să mai transporte petrol din Rusia. Țărilor membre care nu au ieșire la mare (și cărora le-ar fi mai greu să aducă combustibil din altă parte) le-a fost acordată o derogare – o prelungire a aplicării interdicției până în 2024. În acest caz se regăsesc Ungaria, Slovacia și Cehia, însă acestea două din urmă indică faptul că sunt pregătite să accepte noile condiții.

Surse alternative: The Guardian, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday