Aprecierile britanicilor sunt confirmate indirect de ISW, care observă faptul că o parte a bloggerilor militari din Rusia au preluat imagini și informații privind acțiunea catastrofală a Armatei Ruse, care a încercat pe 11 mai să traverseze cu un pod de pontoane râul Siverski, ceea ce a dat Armatei Ucrainene posibilitatea unui bombardament masiv, în care Rusia a pierdut 485 de soldați (morți sau răniți) și peste 80 de vehicule și echipamente.

Frontul de Est. Informațiile privind o nouă contraofensivă ucraineană spre Izium, anunțate de guvernatorul Harkovului și de mai multe conturi de pe rețelele de socializare nu au fost confirmate în raportările de aseară și din această dimineață ale Comandamentului ucrainean, dar acest lucru nu este neobișnuit. Militarii fac publice mișcările de trupe cu o întârziere de câteva zile, atunci când ele nu mai reprezintă un secret nici pentru adversari. În schimb, Statul Major ucrainean a confirmat o înaintare cu “succes parțial” a rușilor dinspre Donețk, la nord, spre Avdiivka, iar președintele Zelenski a spus în informarea sa că situația din Donbas rămâne foarte dificilă.


Frontul de Sud. Aseară au fost raportate lupte la Huliaipole, între Mariupol și Zaporijie, iar autoritățile militare ucrainene spun că rușii ar pregăti o nouă ofensivă. ISW consideră însă că este mai probabil ca Armata Rusă să fi intrat în defensivă pe Frontul de Sud, fortificând cât mai mult accesul spre Herson și coridorul terestru dintre Crimeea și Mariupol.

În același timp, serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) a raportat că 32 de soldați ruși au fost răniți sau uciși în recentele atacuri asupra Insulei Șerpilor.

Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele republicii separatiste din Transnistria au revenit la “operațiuni normale”, în timp ce forțele ruse dislocate în Republica Moldova au rămas în alertă maximă. ISW consideră că acest lucru ar putea indica un dezacord între Kremlin și guvernul autodeclarat transnistrean, cu privire la implicarea Transnistriei în război.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday