UPDATE, ora 22. Statul Major ucrainean spune că rușii au forțat azi dinspre Donețk, într-un atac susținut de aviație și recunoaște că aceștia au avut un oarecare succes. Sunt raportate lupte grele și între Mariupol și Zaporojie, la Huliapole. Bombardamente, inclusiv aeriene, asupra uzinei Azovtsal din Mariupol, unde un număr neprecizat de apărători ucraineni încă rezistă.

UPDATE, ora 17. Există mai mult relatări pe rețelele de socializare, potrivit cărora ucrainenii ar fi reușit să traversese râul Siverski Donets la NV de Izium, în ceea ce se profilează a fi una dintre cele mai importante contraofensive ale actualului război.

Singura confirmare a acestor informații este guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, care (citat de Reuters) spune că se duc lupte grele la Izium și că “forțele noastre armate au trecut la o contraofensivă acolo. Inamicul se retrage pe unele fronturi”.

Rușii au cucerit Izium imediat după retragerea de pe Frontul de Nord, intenționând aparent o largă încercuire a forțelor ucrainene fortificate în Donbas. Ar fi urmat să taie regiunea spre SV (Sloviansk) și să facă apoi joncțiunea cu forțele care atacau dinspre Donețk. Acest lucru nu a fost posibil, în primul rând pentru că ucrainenii au blocat orice avans dinspre Izium, iar apoi au rupt frontul la Harkov (la Nord de Izium) amenințând liniile de aprovizionare ale concentrării de forțe ruse de la Izium.

Rămâne de văzut în ce măsură ofensiva ucraineană de la NV de Izium este confirmată și dacă aceasta pune într-adevăr probleme Armatei Ruse.

Știrea inițială.

Potrivit ISW, Ucraina a câștigat bătălia pentru Harkov. Rușii nu mai încearcă să își păstreze pozițiile din jurul orașului ci își organizează o retragere ordonată a forțelor, cel mai probabil pentru a le redesfășura în Donbas. Potrivit unei analize ISW separată de raportarea zilnică, Vladimir Putin va anexarea direct în Federația Rusă Donbasul, regiunea Herson de la nord de Crimeea și coridorului terestru dintre cele două, până la Mariupol, pentru a putea invoca apoi doctrina militară rusă și pentru a amenința cu folosirea armelor nucleare în cazul în care ucrainenii încearcă să-și recucerească teritoriile pierdute de la începutul invaziei. Doctrina respectivă prevede folosirea armelor nucleare “în cazul unei amenințări existențiale la adresa Federației Ruse”.

Analiza specială a ISW mai arată că “Ucraina și partenerii săi occidentali au probabil o fereastră îngustă de oportunitate pentru a sprijini o contraofensivă ucraineană asupra teritoriului ocupat, înainte ca Moscova să îl declare parte din Federația Rusă, dar și să elaboreze un plan coerent de răspuns la amenințarea cu un atac nuclear, care ar putea urma anexării”, mai arată analiza specială ISW, care subliniază necesitatea imediată a unei ofensive ucrainene.

Frontul de Est. Potrivit Statului Major ucrainean, rușii au desfășurat zece atacuri în Donbas, în ultimele 24 de ore, toate fiind respinse de apărătorii ucraineni. Retragerea forțelor ruse din jurul Harkov implică, cel mai probabil, retrimiterea acestora la Izium sau în Donbas, dar ISW consideră că acum ucrainenii chiar au posibilitatea de a tăia liniile de comunicații și aprovizionare pentru forțele ruse concentrate la Izium. În ultimele 24 de ore, acestea au efectuat doar recunoașteri aeriene cu drone și nu este clar dacă vor mai încerca sau nu o largă încercuire a forțelor ucrainene care luptă în Donbas.

Atât Pentagonul cât și Ministerul brotanic al Apărării au declarat că forțele ruse au suferit grave pierderi în zilele trecute, când ucrainenii au surprins și distrus trupe și echipamente care încercau să traverseze râul Siverskidonețk.

În regiunea rusă Belgorod, antiaeriana pare a fi deschis focul azi-noapte asupra unor ținte neprecizate. Filmările de pe rețelele de socializare rusești nu arată foarte clar dacă este vorba de avioane sau eventuale rachete lansate de ucraineni.

Frontul de Sud. Corespondentul Radio Europa Liberă din Crimeea transmite că toate cele șase submarine ale Flotei Ruse din Marea Neagră sunt acum în larg, danele la care sunt ancorate acestea de obicei fiind goale. Submarinele sunt echipate cu rachete de croazieră Kalibr și pot lansa bombardamente asupra teritoriului ucrainean.

Un oficial al Pentagonului a declarat sub protecția anonimatului că ucrainenii încearcă să recâștige controlul asupra Insulei Șerpilor, la sud-vest de Odesa și în apropierea țărmului românesc, iar Armata Ucraineană chiar a atacat și distrus în zilele trecute lansatoarele sol-aer rusești. Șeful Direcției de Informații Militare Ucrainene (GUR) a declarat că Ucraina acordă prioritate recâștigării insulei pentru a preveni un eventual desant marin rusesc spre Odesa și Transnistria.

ISW consideră că este puțin probabil ca forțele ruse să folosească Insula Serpilor pentru a încerca un desant amfibiu în apropiere de Odesa, dar controlul Rusiei asupra acesteia ar putea complica foarte mult eforturile aflate acum în discuție în Occident de a deschide o linie de comunicație maritimă umanitară către Odesa.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday