Într-o conferință de presă comună, președintele Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin au spus că statul trebuie să solicite fără întârziere aderarea la Alianța Nord-Atlantică.
“În această primăvară, a avut loc o discuție importantă cu privire la posibila aderare a Finlandei la NATO. Momentul deciziei este aproape“, potrivit liderilor de la Helsinki, care au subliniat că Finlanda trebuie să ceară aderarea: “Acest lucru ar întări securitatea. Ca membră a NATO, Finlanda ar întări întreaga alianță defensivă“.
Într-o analiză, Reuters apreciază că Suedia vecină va face în scurt timp același pas. Agenția citează surse diplomatice, care precizează că invazia Rusiei în Ucraina remodelează securitatea europeană și alianța militară nord-atlantică. Finlanda împarte o graniță de circa 1.300 de kilometri cu Federația Rusă.
Aliații NATO se așteaptă ca cele două țări, pentru mult timp neutre, să primească rapid calitatea de membru NATO, deschizând calea pentru o prezență sporită a trupelor alianței în regiunea nordică, în următorul an.
În regiunea nordică mai extinsă, Norvegia, Danemarca și cele trei state baltice sunt deja membre NATO, iar adăugarea Finlandei și a Suediei ar supăra probabil Moscova, care spune că extinderea NATO este o amenințare directă la adresa propriei sale securități. Vladimir Putin a invocat dorința Ucrainei (care era departe de a se înfăptui) de a adera la NATO pentru a justifica invadarea acestei țări. De asemenea, Moscova a avertizat în repetate rânduri Finlanda și Suedia împotriva aderării la alianță, amenințând cu “consecințe militare și politice grave“.
Întrebat miercuri dacă aderarea Finlandei nu ar provoca Rusia, președintele Sauli Niinisto a declarat că dacă va căuta un vinovat, Putin ar trebui să se uite în oglindă. “El a provocat asta“, a spus Niinisto.
Finlanda are statut de neutralitate de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. În 1939-1940 țara a fost invadată de URSS și a pierdut 10% din teritoriu în urma unui război de patru luni, în care sovieticii au suferit însă pierderi grave. Ulterior a participat la invazia germană în URSS, a asediat Leningradul și s-a retras după ce Germania a pierdut războiul.
Suedia are statut de neutralitate și nu a mai fost implicată într-un conflict de peste 200 de ani, din timpul Războaielor Napoleoniene, când a pierdut teritoriul finlandez.
Surse alternative: CNN, BBC, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.