Război în Ucraina. Contraofensiva Armatei Ucrainene de la Harkov împinge ocupanții spre granița cu Rusia, dar în Donbas rușii susțin că au avansat dinspre Popasna și au atins limita teritorială pretinsă de republica separatistă Donețk. De la începutul invaziei, rușii nu au reușit să cucerească nici jumătate din această regiune.

Frontul de Est. Autoritățile ucrainene au declarat oficial că armata țării lor desfășoară o amplă contraofensivă la nord și est de Harkov, consemnată deja în rapoartele ISW din ultima săpătămână. După unele surse, încă neconfirmate, ucrainenii sunt acum la 10 Km de granița internațională cu Rusia, iar orașul Harkov, al doilea cel mai mare din țară este pe cale să iasă sau a ieșit deja din raza de acțiune a artileriei ruse.

Oricum, relevanța acestei ofensive este mult mai mare, ISW considerând că rușii sunt nevoiți să redesfășoare la Harkov trupe și echipamente care erau prevăzute pentru ofensiva din Donbas, în special de la Izium, unde ofensiva rusească este blocată.

Forțele ruse au continuat atacurile la sol și bombardamentele de-a lungul liniei de contact în regiunile Donețk și Luhansk și au făcut avansuri marginale spre vest. Ministerul rus al Apărării a declarat că soldații săi au ajuns la granița administrativă dintre regiunile Luhansk și Donețk, care împreună formează zona istorică Donbas.

Până acum, rușii au depășit limita teritorială pretinsă de republica separatistă din Luhansk, mai au un mic  teritoriu de cucerit până la limita administrativă a regiunii Donețk, dar nu au reușit până acum să cucerească nici jumătate din teritoriul pretins de republica separtistă din Donețk. Oficial, Rusia desfășoară “o operațiune militară specială” pentru a ajunge la limita teritorială marcată pe harta de mai jos cu culoarea maro.

Rusia nu a explicat în niciun fel invadarea din Crimeea a regiunilor Herson și Zaporijie până la Mariupol, nici invadarea regiunii Harkov din care este acum scoasă de contraofensiva ucraineană, nici a zonei de nord a Ucrainei, cu regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî, în prima fază a războiului în care nu a reușit cucerirea acestor orașe și s-a retras.

În ultimele 24 de ore, pe Frontul de Sud, la Herson, au existat ciocniri între forțele ucrainene și cele ruse, fără modificări teritoriale. Ministerul britanic al Apărării transmite că luptele dintre Rusia și forțele ucrainene au continuat pe Insula Șerpilor, Rusia încercând în mod repetat să-și întărească trupele expuse. “Dacă Rusia își consolidează poziția pe Insula Șerpilor cu rachete de croazieră strategice de apărare aeriană și de apărare de coastă, acestea ar putea domina nord-vestul Mării Negre”, a scris Ministerul pe Twitter.

Navele de aprovizionare ale Rusiei au o protecție minimă în vestul Mării Negre, în urma retragerii marinei ruse în Crimeea după pierderea navei Moskva, mai precizează autoritățile britanice.

Analiza integrală ISW

Folosim cookies