De la începutul războiului ruso-ucrainean, scrie The Guardian, Turcia a raportat o creștere considerabilă a numărului de delfini comuni eșuați pe coasta Mării Negre. Peste 80 de animale au fost găsite moarte pe țărmurile din vestul țării, “o creștere extraordinară” în opinia Fundației de Cercetare Marină a țării (TUDAV).

Specialiștii cred că acest fenomen este cauzat de poluarea fonică sporită în nordul Mării Negre, produsă de aproximativ 20 de nave ale marinei ruse care blochează porturile Ucrainei și, totodată, de activitățile militare în desfășurare. Spun că această poluare fonică ar fi forțat delfinii să călătorească în sudul Mării Negre, spre țărmurile Turciei și Bulgariei, unde sunt prinși în plasele pescarilor. 

Investigațiile inițiale ale Fundației turcești de Cercetare Marină au arătat că aproximativ jumătate din cei 80 de delfini au murit după ce au fost prinși în plasele de pescuit. Pe de cealaltă parte, cercetătorii nu au descoperit încă cauza morții celorlalți delfini, care nu prezentau răni specifice plaselor pescarilor sau urme de arme de foc. Bayram Ozturk, președintele TUDAV, a declarat că moartea acestor delfini rămâne “o întrebare fără răspuns”. 

Trauma acustică este una dintre posibilitățile la care ne gândim. Nu avem dovezi care să ateste ce ar putea provoca în Marea Neagră sonarul de frecvență joasă, pentru că nu am mai văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot, pentru o perioadă atât de îndelungată. Știința însă cere întotdeauna dovezi, a declarat Ozturk, făcând în același timp apel la prudență.

Forțele navale se bazează de cele mai multe ori pe sonar pentru a detecta submarinele inamice de la distanțe mari. Este cunoscut că mamiferele marine depind de sunet pentru a comunica și au un auz extrem de dezvoltat, astfel zgomotul subacvatic poate avea efecte grave, chiar fatale, asupra delfinilor.

Chiar dacă zgomotul subacvatic permanent nu ar fi îndeajuns pentru a provoca moartea delfinilor în mod direct, ar putea însă fi îndeajuns de deranjant și dăunător pentru a împinge mamiferele marine și alte vietăți acvatice să migreze pentru a evita poluarea fonică, spune un cercetător la Academia Națională de Științe din Ucraina: “Acest lucru ar putea fi cauza migrației în masă a peștilor și cetaceelor spre sud“, a precizat acesta.

Oamenii de știință au scos totodată în evidență faptul că investigațiile lor în acest domeniu sunt acum îngreunate de faptul că nu există protocoale pentru protejarea mamiferelor marine în timpul războiului.

Sursa: The Guardian 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday